NavMenu

GLIGOROV: Srbija posle Hrvatske i Grčke ima najsporiji privredni rast na Balkanu

Izvor: Beta Utorak, 08.01.2019. 12:31
Komentari
Podeli
(Foto: Medija centar Beograd)
Srbija je, posle Hrvatske i Grčke u poslednjih desetak godina zemlja sa najsporijim privrednim rastom na Balkanu, a najverovatnije i u Evropi, ocenio je saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov.

On je u intervjuu Beti rekao da je ta pozicija Srbije "jednim delom posledica korekcije kursa i realnih dohodaka posle 2008. godine, a potom i fiskalne konsolidacije, kakva je sprovedena posle 2015. godine".

- I jedno i drugo je moglo bolje, tako da se može oceniti da su srpske privredne vlasti u poslednjih desetak godina uglavnom veoma rđavo upravljale privredom - rekao je Gligorov.

Dodao je da je "Hrvatska još gore upravljala privredom, a da Grčka, verovatno nije imala mnogo bolji izbor od onoga koji je napravila, dok su svi drugi bili bolji".

Gligorov je ocenio da je Srbija po nivou privredne aktivnosti po glavi stanovnika gora od većine susednih država, "što je neverovatno rđav rezultat".

Najveća greška fiskalne konsolidacije, prema njegovim rečima, bila je smanjenje plata i penzija, čime je podstaknuta emigracija, kao i subvencionisanje državnih preduzeća i investitora.

- Umesto toga trebalo je da se sprovedu reforme državnog sektora i privrednih ustanova i obezbedi vladavina prava - rekao je on.

Istakao je da je vladavina prava važnija od subvencija za sve "ambicioznije investitore".

Na pitanje kako ocenjuje budžet Srbije za 2019. godinu, da li je razvojni ili vojni, Gligorov je rekao da su se "već čule primedbe u javnosti zbog povećanja vojnih izdataka, a ne i javnih ulaganja".

- Nije ni izvesno da država ume da potroši više, recimo na izgradnju infrastrutkure, jer je i do sada kasnila realizacija gotovo svih projekata, a da se o kvalitetu i ne govori - rekao je Gligorov.

Komentarišući povećanje izdataka za kupovinu vojne opreme Gligorov je rekao da "je to nešto što država zna da uradi efikasno".

- Mogla je da kupi i opremu za obrazovanje, ili za nauku, ili za neku drugu javnu namenu, no čini se da se veruje da će kupovina oružja biti popularna u javnosti - rekao je Gligorov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.