NavMenu

Evidentiranje stvarnih vlasnika obavezno do 31. januara 2019. godine

Izvor: eKapija+ Utorak, 08.01.2019. 11:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Sva pravna lica dužna su da evidentiraju stvarne vlasnike najkasnije do 31. januara 2019. godine. Zakon od ove obaveze izuzima javna akcionarska društva (ne i strana javna akcionarska društva), političke stranke, sindikate, sportske organizacije i udruženja, crkve i verske zajednice i javna preduzeća. Obaveza se ne odnosi ni na društva koja su u postupku stečaja ili prinudne likvidacije, međutim važi za društva koja se nalaze u postupku likvidacije.

Nakon 31. januara 2019. godine neophodno je da društva evidentiraju stvarnog vlasnika posle svake nastale promene u društvu. Relevantne su samo one koje za posledicu imaju promenu u vlasničkoj strukturi društva, usled kojih se menja stvarni vlasnik prema kriterijumima predviđenim Zakonom.

Za više informacija o tome ko se smatra stvarnim vlasnikom, posetite stranicu http://tsg.rs/newsletter/paznja-novina-u-srpskom-zakonodavstvu/.

Evidentiranje se vrši u svakom slučaju u roku od 15 dana od kada je promena nastala.

Istovremeno sa elektronskim evidentiranjem stvarnog vlasnika i dalje postoji obaveza čuvanja dokumentacije na osnovu koje je određeno da neko lice ispunjava uslove za stvarnog vlasnika. Ova dokumentacija se čuva u sedištu društva u periodu od 10 godina od dana evidentiranja podatka, a prema mišljenju Ministarstva privrede može biti u formi izjave osnivača o stvarnom vlasniku.

Lice koje smatra da nije stvarni vlasnik, iako je evidentiran kao takav, ima pravo podnošenja tužbe protiv pravnog lica, a doneta sudska presuda predstavlja osnov za brisanje ovakvog podatka ukoliko se utvrdi da registrovano lice zaista nije stvarni vlasnik. Upis neistinitog podatka smatra se krivičnim delom za koje je zaprećena kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina.


Zakon je ostao nedorečen u pogledu stranih pravnih društva koja su listirana na berzi. Prema mišljenju Ministarstva privrede u ovakvim slučajevima, kao jedino rešenje nameće se evidentiranje fizičkog lica ovlašćenog za zastupanje u domaćem privrednom društvu kao stvarnog vlasnika.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika nije javni registar i ne donosi upravne akte, već se radi o evidenciji koja je javno dostupna na sledećoj veb stranici.

Autor teksta: advokat Katarina Đurić, Advokatska kancelarija TSG Tomić Sinđelić Groza

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.