NavMenu

Kineska letelica sletela na do sada najudaljeniju i neistraženu stranu Meseca

Izvor: BBC Četvrtak, 03.01.2019. 16:18
Komentari
Podeli
(Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)
Kineske vlasti su objavile da je njihova sonda Čang E-4 sletela na do sada najudaljeniju i neistraženu stranu meseca. Naime, sonda Čang E-4 je prva letelica koja je stigla do strane Meseca koja nikada nije okrenuta Zemlji.

Letelica bez posade je rano ujutru 3. januara, oko 3:30 sletela na Basen Aitken, na Južnom polu Meseca, navode državni mediji.

Sonda je opremljena instrumentima za ispitivanje geologije područja, kao i za izvođenje bioloških eksperimenata.

Ovo sletanje se smatra ogromnim korakom u istraživanju svemira.

Poslednjih godina je bilo više odlazaka na Mesec, ali većina tih misija je obavljena u mesečevoj orbiti. Poslednja letelica sa posadom na Mesecu bila je Apolo 17 1972. godine.

Sonda Čang E-4 je već poslala prve fotografije površine, koje su potom objavili kineski državni mediji.

Kako sonda nema direktnu komunikaciju sa Zemljom, sve fotografije moraju da budu prebačene preko odvojenog satelita kako bi stigle do nas.

Zbog čega je ovo sletanje na Mesec toliko značajno?

Ranije misije na Mesecu su se uglavnom odvijale na strani koja je okrenuta Zemlji, ali ovo je prvi put da je neka letelica došla do neistražene i udaljene strane.

Je Kuanzi, astronom sa tehnološkog univerziteta Kaltek iz Kalifornije, izjavio je za BBC da je ovo prvi put da je Kina "pokušala da izvede nešto što druge države sa svemirskim programom ranije nisu probale".


Čang E-4 je lansirana sa Ksičang satelitskog centra u Kini, sedmog decembra. Ušla je u mesečevu orbitu 12 decembra.

Planirano je da sonda istraži područje pod nazivom Fon Karmanov krater, koji se nalazi u basenu Atkien na Južnom polu - formiranom jakim potresom tokom ranije mesečeve istorije.

- Prečnik kratera je preko 2.500 kilometara, dok dubina iznosi 13 kilometara i predstavlja jedan od najvećih kratera u Solarnom sistemu i najveći, najdublji i najstariji basen na Mesecu - kaže za BBC Endru Kouts, profesor fizike u londonskoj Mulardovoj laboratoriji za istraživanja svemira.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.