NavMenu

Otvoren novi helidrom Vojnomedicinske akademije, najsavremeniji u Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.01.2019. 14:23
Komentari
Podeli
(Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)
Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović zvanično su danas otvorili helidrom Vojnomedicinske akademije, koji je u funkciji od 1. januara.

Vulin je, nakon obilaska novoizgrađenog objekta, istakao da je reč o najsavremenijem i jedinom pravom helidromu u Srbiji, koji ima sve elemente koji su za tu namenu predviđeni.

On je dodao da je donedavno na helidromu VMA postojala samo jedna sletno-poletna tačka i da nije bilo osvetljenja, dok sada u svim vremenskim uslovima, danju i noću, možemo da primimo sve tipove helikoptera na dve sletno-poletne tačke, prenosi Fonet.

Na ovaj način, kako je objasnio, pacijenti VMA su dobili dragocenu uslugu, ali je i Vojska Srbije dobila jednu novu sposobnost, kao i svi građani Srbije.

Ministar je iskazao zahvalnost direktorki Direktorata civilnog vazduhoplovstva Mirjani Čizmarov na velikoj donaciji u iznosu od 25 miliona dinara, dodajući da su sva sredstva za infrastrukturne radove na tom helidromu obezbeđena iz donacije, a ne iz budžeta.

Prema njegovim rečima, helidrom je 24 časa na raspolaganju svim građanima naše zemlje, ne samo pripadnicima Vojske.


Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general Duško Žarković je, govoreći o značaju novoizgrađenog objekta na helidromu VMA, istakao da su sada obezbeđeni uslovi za smeštaj posade helikoptera, unutrašnje službe, kao i sanitetskog osoblja i lica koja se helikopterima transportuju.

Reč je o jedinom helidromu u Srbiji koji obezbeđuje uslove za sletanje dva helikoptera istovremeno, na dve pozicije, danju i noću i u svim uslovima. Veoma je značajan za RV i PVO, VMA, ali i za celokupan sistem odbrane, naglasio je Žarković, navodi Fonet.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.