NavMenu

Srpski modni brend Exterra iz Arilja osvojio region - U planu nove mašine, širenje maloprodajne mreže i franšize

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.01.2019. 11:08
Komentari
Podeli
Kompanija Arteks doo osnovana je 1990. godine u Arilju i najpre se bavila veleprodajom odeće i sito štampom. Kako je porodična kompanija rasla, sve je bila veća i želja da se srpskom tržištu ponudi nešto novo i drugačije. Tako je nastao modni brend Exterra.

- Posle par godina rada u porodičnoj firmi, poželeo sam da tržištu ponudim nešto novo, kvalitetno i prepoznatljivo. Tako je 2003. godine osmišljen koncept, a odmah i zaštićen brend Exterra - priča za eKapiju Ivica Jevgenijević, generalni direktor Arteksa.

Kako kaže Jevgenijević, veliki izazov bio je kreirati sopstveni brend i steći poverenje kupaca u vreme kada domaća tekstilna industrija nije bila sinonim za kvalitet. Veliki problem predstavljala je i organizacija proizvodnje i zapošljavanje kvalitetnih radnika u ovako maloj sredini.

Iako nije bilo lako, Arteks je uspeo da odgovori na sve izazove i postao uspešna firma, sa prepoznatljivim brendom. Takođe ova kompanije je jedna od retkih koja može da se pohvali činjenicom da kompletnu proizvodnju obavlja u našoj zemlji.

- Danas naša firma broji 93 zaposlenih. Odeća je sa ponosom "made in Srbija", a najveći deo materijala nabavljamo iz Srbije, Turske i Italije - kaže Jevgenijević.

Odeća brenda Exterra namenjena je svim ljudima koji umeju da prepoznaju pravi kvalitet kao i jedinstven dizajn, kojim će se izdvojiti iz globalizacijom uniformisanih potrošača.

- Exterra kolekcija izrađena je od kvalitetnih prirodnih materijala. Odeću oplemenjujemo posebnim doradama, pri čemu se koriste profesionalni preparati, tako da dobijamo stabilan i udoban proizvod. U svakoj našoj radnji možete osetiti prepoznatljiv miris našeg brenda. Trendovi se konstantno prate i prilagođavaju našem viđenju mode, kao i tržištu. Mi živimo modu i upijamo ideje uvek i svuda oko nas. Kolekcije su rezultat dugogodišnjeg iskustva i saradnje dizajn tima i komercijalnog sektora - kaže Jevgenijević.

Iza brenda Exterra stoji uspešan dizajn tim na čelu sa Željkom Petronijevićem, koji ima 15 godina dugo iskustvo u modnoj industrij. Njihova posvećenost i kreativnost čine da svaka nova kolekcija uvek bude za korak bolja od prethodne. Granice će pomeriti i naredna kolekcija koja je u pripremi.

- Proleće-leto 2019. dočekujemo sa eksplozijom boja, floralnim printovima i klasičnim motivima, poput linija koje su uvek u trendu. Koristićemo kvalitetne, prirodne materijale, od kojih ne odustajemo i koji su već dobro poznati našim kupcima - ističe Jevgenijević.


Odeća brenda Exterra može se kupiti u petnaest Exterra maloprodaja, na on-line shopu, kao i kod partnera kompanije Arteks širom regiona.

- Pored domaćeg tržišta, Exterra se može naći u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji. U ukupnom plasmanu izvoz čini oko 30%.

Na pitanje o stanju u tekstilnoj industriji u našoj zemlji, Jevgenijević odgovara da je Srbija u odnosu na region svakako u prednosti zahvaljujući razvoju i imidžu koji su naši brendovi uspeli da izgrade.

- Međutim, primetan je veliki nedostatak radne snage, kao i ogromno poslovanje u sivoj zoni. Ilegalan uvoz robe iz Turske i Kine, bez kontrole kvaliteta i plaćanja dažbina u mnogome otežava poslovanje domaćih tekstilnih firmi - smatra on.

Arteks je nedavno dobio sredstva od republičkog fonda za razvoj, koja će, kako kaže Jevgenijević, uložiti u unapređenje poslovanja.

- Najveći deo sredstava uložićemo u nove mašine i opremu, kako bismo poboljšali produktivnost proizvodnje.

I tu nije kraj planovima kompanije Arteks.

- U narednom periodu cilj nam je širenje maloprodajne mreže kroz sopstvene maloprodaje i franšize. Planiramo i otvaranje novih tržišta kao i zapošljavanje novih radnika - otkriva Ivica Jevgenijević za eKapiju.

D. Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.