NavMenu

Vinarstvo i turizam strateški ciljevi opštine Irig za 2019. - U planu i izgradnja doma za učenike i rekonstrukcija atarskih puteva

Izvor: eKapija Sreda, 02.01.2019. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Lukasz Szwaj/shutterstock.com)
Opština Irig dugo je važila za jednu od najmanje razvijenih u Vojvodini, ali 2018.godina je ipak nešto promenila, reči su predsednika Stevana Kazimirovića. Niz ralizovanih projekata koja su finansirana iz opštinskog i budžeta sa viših nivoa vlasti su u službi razvoja poljoprivrede i turizma, strateških ciljeva ove male opštine na obroncima Fruške gore, pišu Sremske novine a prenosi portal Agroservis.

- Možemo biti dosta zadovoljni kada je 2018.godina u pitanju. U ovu godinu smo ušli sa nizom prenetih projekata iz 2017, tačnije 20, ali smo i u ovoj godini na razne nivoe vlasti konkurisali sa 25 novih projekata za koje smo dobili odgovarajuća sredstva. Zato možemo reći da je ova godina donela novi zamah u Opštini Irig. Neki od najznačajnijih koje smo ostvarili tokom 2018. su infrastrukturni projekat rekonstrukcije puta između Vrdnika i Jaska, sanacija i rekonstrukcija osnovne škole u Irigu, sanacija obe zgrade ustanove vrtića u Irigu i Vrdniku i mnogo toga - rekao je predsednik Opštine Irig Stevan Kazimirović.

Na pitanje koji su naredni zacrtani poslovi koji će doprinositi razvoju turizma, kao strateškom opredeljenju Opštine Irig, Kazimirović kaže da se turizam ne može razvijati ako se ne razvija infrastruktura, te se moraju raditi putevi na teritoriji opštine. - Mi smo prve godine krenuli sa sanacijom Grebenskog puta od Iriškog venca do hotela Norcev. Sada je urađena projektno tehnička dokumentacija i mislim da ćemo na proleće krenuti sa sanacijom drugog dela istog puta od Venca do Zmajevca. Uradili smo projektnu dokumentaciju za uređenje puta od Jazak sela do Male Remete. Ne može se razvijati turizam ako nemamo dobre puteve, investitori podižu tutrističke kapacitete, a naš posao je da obezbedeimo da svaki turista lako dođe do svog odredišta - rekao je Kazimirović.

Kada je u pitanju poljoprivreda, predsednik opštine Irig, kaže da su od velikog značaj putevi, i to atarski. - Već dve godine ulažemo velika sredstva u njihovu sanaciju, i to ne samo u poravnavanje, već i njihovo nasipanje. Naši voćari u svakom momentu moraju doći do svojih parcela, bez obzira na to kakvi su vremenski uslovi, posebno u vreme berbe kada je svaki dan bitan. Oni ne mogu da čekaju da se putevi osuše kako bi ušli u voćnjak i to je naš zadatak da im omogućimo.

Prema njegovim rečima, u 2018. sanirano je 20 km atarskih puteva, u 2017. nešto više, a za 2019. opština je obezbedila dovoljno sredstava za istu namenu.

Kako dodaje, u 2018. započeta je i organizacija specijalizovanog Sajma vinarstva i voćarstva "Put do znanja- VIVO", prvi organizovan u Vrdniku, kao najava sajma koji će se održati u martu 2019.godine.

- To je jedna od manifestacija na teritoriji naše opštine koja je specijalizovana za voćarstvo i vinogradarstvo, čime se u najvećoj meri bave naši poljoprivrednici. To je prilika da naši proizvođači vide šta rade oni sa drugih teritorija, da čuju najnoviju reč struke, ali i da prikažu svima šta Irig može da ponudi. A posebno je važno što baš taj sajam služi i da se povežu naša dva strateška cilja- razvoj poljoprivrede i turizma, pa nije slučajno što se sve dešava u Banji Termal u Vrdniku, gde posetioci mogu da vide i taj deo naše ponude.

- Nismo mi tu izmislili ništa novo, samo smo "prepisali" ono što godinama gledamo u slovenačkom gradiću Komenda, koji uspešno organizuje slično dešavanje, a čiji smo mi dugogodišnji partneri. Mi smo mala oština da bismo razvijali industriju, ali zato imamo vrhunske voćare i vinogradare, imamo Frušku goru, Banju Vrdnik i to što nam je "bogom dano" treba iskoristiti na najbolji način - ističe on.


Nakon rekonstrukcije osnovne škole u Irigu, u planu su i drugi projekti, objašnjava Kazimirović. Kako kaže, opština je u pregovorima u vezi sa izgradnjom Doma učenika srednjih škola.

- Osnovnu školu "Dositej Obradović" u Irigu smo rekonstruisali sredstvima u iznosu od oko 140 miliona dinara obezbeđenih od Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, a iz istog izvora je planirana rekonstrukcija škole "Milica Stojadinović Srpkinja" u Vrdniku. Za oba projekta učešće oštine je bilo u smislu izrade dokumentacije. Mnogo veći projekat se odnosi na razvoj srednjoškolskog obrazovanja na teritoriji naše ošptine. S tim u vezi već neko vreme pregovaramo sa svim činiocima kako bi izgradili Dom učenika srednjih škola. On bi bio lociran na mestu gde se sada nalazi balon hala, kod policijske i autobuske stanice.

- Pored tog objekta, postoji i projekat da postojeća balon hala "preraste" u pravi sportski centar, pa bismo na jednom mestu imali zaokružen kompleks doma i sportskih terena koji bi bili dati na upravljanje srednjoj školi "Borislav Mihajlović Mihiz". Ovo je jedina škola na teritoriji Vojvodine koja ima smer vinogradar vinar za koji su zainteresovani i učenici sa severa pokrajine, te projekat ima veliku opravdanost. U svakom slučaju, kao i do sada, naš cilj je posmatrati širu sliku razvoja vinarstva, voćarstva i turizma u našoj opštini i sve naše aktivnosti u narednoj godini ići će u tom smeru - poručio je Kazimirović za Sremske novine, prenosi portal Agroservis.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.