NavMenu

PAMTIĆU U 2018: Milena Bogavac

Izvor: eKapija Nedelja, 30.12.2018. 20:37
Komentari
Podeli
Milena Minja Bogavac (Foto: YouToube)Milena Minja Bogavac
Milena Minja Bogavac je spisateljica, dramaturškinja i slem pesnikinja. Rođena je u Beogradu, 1982. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Sa rediteljkom Jelenom Bogavac 1999. godine, osnovala je neformalnu, pozorišnu trupu Drama Mental Studio – DMS, sa kojom je do sada radila na više od pedeset predstava, performansa i umetničkih projekata. Nezavisno od rada u trupi, sarađuje sa brojnim rediteljima i pozorišnim institucijama među kojima su: Bitef, Bitef teatar, Centar E8, Per, Art, Forum za novi ples Srpskog narodnog pozorišta i druge. Koosnivačica je nezavisne pozorišne trupe Reflektor teatar u okviru koje radi kao dramaturškinja i rediteljka.

Od 2001. godine radi u organizaciji Bitefa, a na tom festivalu dobila je priznanje za Polifonu autorku. Od 2016. članica je Upravnog odbora Bitefa.

Dobitnica je više nagrada, među kojima su nagrada Borislav Mihajlović - Mihiz za dramsko stvaralaštvo, Josip Kulundžić za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta a poslednje priznanje koje je osvojila je Sterijina nagrada za 2018. godinu.

Objavila je roman Ljubav se nosi u tri. Radila je tekstove pesama za album Daljine Bojane Vunturišević. Napisala je scenario za film Pored mene, koji će uskoro dobiti i svoj nastavak Pored nas. Pisala je i scenarija za nekoliko kratkih filmova i TV serija, od kojih je najznačajnija serija Otvorena vrata.

Od jula 2018. godine na čelu je Šabačkog pozorišta.

Pitali smo Milenu Bogavac šta je, po njenom mišljenju, obeležilo odlazeću 2018. godinu.


DOGAĐAJ GODINE

- Ovo je bila najluđa, najuzbudljivija i najsadržajnija godina u mom životu. Moje punoletstvo, ove godine je i samo postalo punoletno i život je našao mnogo načina da mi to stavi do znanja. Zato mi je teško da odaberem samo jedan događaj ili događaj koji se tiče isključivo javne sfere. Znam da ću zauvek pamtiti Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i premijeru predstave "O Ribarima i Slobodi". Neću zaboraviti: Bitef polifoniju, Sterijino pozorje, premijeru predstave "Pretposlednja panda", program Novog optimizma na Trgu Šabačkih žrtava i audiciju za Omladinski klub. Zapamtiću premijeru "Sna o Mileni" … i jedan telefonski razgovor, tokom Majskih igara u Bečeju, kada mi se učinilo da sam na rolerkosteru i da vožnja upravo kreće… Svemu tome je prethodilo jedno precizno izvedeno propadanje, ali ovde ću da se pravim mistična i prećutim: kad, kako, zašto i gde.

PROMAŠAJ GODINE

- Poništavanje odluka na konkursu Filmskog centra Srbije, koje je pokazalo koliko smo neozbiljno društvo, koliko nas je lako izmanipulisati i koliko malo vrede reči izgovorene u javnom prostoru.

LIČNOST GODINE

- Isidora Simijonović. Dobitnica Sterijine nagrade za najbolju mladu glumicu, na dodelu je došla pravo sa snimanja serije "Jutro će promeniti sve". Par meseci kasnije, uverili smo se da je ova serija najvredniji televizijski projekat koji se u ovoj zemlji dogodio, posle mnogo vremena… A Isidora je, pritom, odigrala još nekoliko sjajnih uloga, od čega je jedna bila i njen diplomski rad… Otpevala je nekoliko super koncerata sa grupom Vrooom čija je frontgirl postala; bila je zaštitno lice jedne kampanje protiv nasilja nad ženama i baš u svemu što radi, pokazala je kako je pametna, prelepa, snažna i hrabra. Ni u čemu prosečna, uvek iznad proseka; uvek za BRAVO, uvek drugačija, uvek odlična i žena-zmaj!

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Otvaranje muzeja. Momenat pred kojim i najoštriji kritičari vlasti moraju na trenutak da zaćute.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Raspisivanje sramotnog konkursa za slogan kojim treba da se poveća natalitet. Uvrediti tolike ljude i poniziti čitavo društvo, kroz samo nekoliko idiotskih, rimovanih slogana, zaista je nešto što još dugo nećemo zaboraviti. Nasilje nad ženama i zdravim razumom, a istovremeno i spin godine, upotrebljen da bi se skrenula pažnja sa drugih, ništa manje loših poteza.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- Pet miliona ljudi na ulicama; osam premijera u Šabačkom pozorištu i novi album Bojane Vunturišević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.