NavMenu

Matične ćelije spasavaju koleno i kuk

Izvor: eKapija Petak, 28.12.2018. 11:08
Komentari
Podeli
(Foto: ESB Professional/shutterstock.com)
U Opštoj bolnici Atlas izvedene su operacije kuka i kolena najnovijom hirurškom metodom uz upotrebu matičnih ćelija. Radi se o metodi koja se već tri godine u našoj zemlji radi isključivo u OB Atlas.

Kada je o operaciji kolena reč, pacijent je došao sa velikim hroničnim bolovima sa unutrašnje strane kolena, usled oštećenja meniskusa i hrskavice. Inače, ovakva intervencija moguća je samo u slučaju oštećenja kolena koja nisu u odmakloj fazi. Godište kada se ovi problemi dešavaju je izmedju četrdesetih i šezdesetih godina, objašnjava specijalista ortopedije Gordan Gavrilović.

- Konkretan naziv operacije je subkortikalna dekompresija subkontralne kosti i implantacija matičnih ćelija uzetih iz koštane srži. Uz pomoć ove intervencije se u periodu od šest meseci uspostavlja normalna koštana građa na mestu gde je koleno počelo da propada, odnosno odlaže se period hirurgije sigurno za nekoliko godina, a možda i za stalno. Ključno je da se pacijenti jave na samom početku propadanja kolena dok artroza ne dobije maha - rekao je Gavrilović.

Tokom operacije se atroskopski obrađuje unutrašnjost kolena, kako bi matične ćelije mogle da uđu u kost. Nakon toga se na oštećeno mesto unose matične ćelije.

- Matične ćelije se uzimaju iz proksimalne tibije, odnosno narodski rečeno kolenjače. Radi se o jednostavnom rezu dužine svega 7 milimetara kroz koji se u roku od pet minuta dobije dovoljna količina koštane srži. Tu koštanu srž centifugiranjem dalje obrađujemo i iz toga dobijamo supstrat nazvan aspirat koštane srži. Apirat koštane srži sadrži nekoliko miliona matičnih ćelija po mililitru. On se naknadno unosi na oštećena i obrađena mesta - izjavio je specijalista urgentne i regenerativne medicine dr. Džihan Abazović.


Matične ćelije – nada za ozbiljna oštećenja kuka

Što se operacije kuka tiče, radi se pacijentkinji sa ozbiljnim oštećenjima oba kuka. U teže oštećen kuk ubrizgane su matične ćelije u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom, a u kuk sa nešto blažim oštećenjima isti sadržaj uz dodatak obogaćenih leukocita i eritrocita, navodi se na sajtu OB Atlas.

- Intervencija je zapravo pokušaj da jedna relativno mlađa osoba dobije određeno vreme, najčešće nekoliko godina, do ugradnje totalne proteze kuka, što je nažalost u ovom slučaju neizbežno. Dosadašnji rezultati ove tehnike kod početnih degerativnih promena su se pokazali kao izuzetno dobri - tvrdi doktor Gavrilović.

Obe intervenciju odvijaju se pod totalnom anestezijom, nisu komplikovane i traju u proseku po pola sata, nakon čega pacijent odmah ide kući i sposoban je za normalne životne funkcije.

Prpeoruka lekara je da se u slučaju ovakvih oboljenja pacijenti što pre jave, kako bi intervencija imala što veći efekat, navode iz OB Atlas.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.