NavMenu

Odbrambena industrija Srbije u 2018. izvezla oružje za više od 600 mil USD

Izvor: eKapija Četvrtak, 27.12.2018. 10:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Odbrambena industrija Srbije, zajedno sa kompanijom Jugoimport-SDPR, ove godine je izvezla više od 600 mil USD i to je za 10% više nego 2017. godine. Država će nastaviti da ulaže u nove tehnologije, a samo u Zastava oružje uložili smo oko 9,5 mil EUR, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin tokom obilaska privrednog društva Zastava oružje u Kragujevcu.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, Vulin je kazao da "s onim što sada imamo nije dovoljno da učestvujemo na svetskom tržištu. Baš ovo što je Zastava uradila, a i druge fabrike odbrambene industrije Srbije jeste jedini pravi put".

- Ulaganjem u novu tehnologiju, u obrazovane ljude i u bolji život svakog od nas, stvari idu nabolje. Država Srbija ulaže i zahvaljujući takvom ulaganju odbrambena industrija napreduje i zapošljava 11.700 ljudi koji su dobro plaćeni. Odbrambena industrija Srbije je jedna od strateških grana naše privrede i nastavićemo da ulažemo, da obezbeđujemo nove tehnologije, a samim tim otvaramo i nova tržišta - rekao je ministar Vulin.

Generalni direktor Zastava oružja Mladen Petković rekao je da su mašine i oprema prikazani prilikom posete Vulina, nabavljeni iz investicionih sredstava koja je odobrila Vlada Srbije.


- Pokazali smo mogućnosti nove opreme koju ćemo iskoristiti da u narednom periodu povećamo produktivnost rada, obim proizvodnje i da ih iskoristimo za usvajanje novih proizvoda, čime ćemo omogućiti našoj kompaniji da osvoji nova tržišta, pridobije nove kupce i samim tim značajno poboljša poslovni rezultat. Zastava oružje nedavno je obeležila 165 godina postojanja i nama je cilj da je vratimo na mesto koje joj pripada i da ponovo postane prepoznatljiva u svetu po onome u čemu je najbolja - izjavio je Petković.

Ministar odbrane je obišao Izložbenu salu razvoja proizvoda, prostoriju sa 3D printerom, Pogon za proizvodnju lovačkog i sportskog oružja i Pogon za proizvodnju mitraljeza.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.