NavMenu

VESIĆ: Zaustavili smo divlju gradnju nizom radikalnih mera

Izvor: B92/Tanjug Utorak, 25.12.2018. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: beograd.rs)
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da je nizom radikalnih mera zaustavljena divlja gradnja u Beogradu.

Na pitanje novinara u Vladi Srbije da li postoji spisak investitora sa sumnjivom prošlošću i na koji način Beograd tretira takve ljude i da li postoji kontakt sa tužilaštvom u vezi sa tim pitanjem, Vesić je rekao da ih grad ne tretira posebno, pošto je deo lanca u kome učestvuju tužilaštvo i policija.

- Bespravna gradnja je krivično delo. Hvala Zorani na zaista hrabrom i velikom iskorakom i na izmenama Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranu i izgradnji. Bile su potrebne radiklane mere kako bi se zaustavila divlja gradnja u Srbji. Da to nije urađeno ne bismo danas imali ove rezultate, a divlja gradnja je, ipak, zaustavljena i to možemo slobodno da kažemo - naglasio je Vesić.

Naveo je da kada je reč o poreklu novca koji se koristi za divlju gradnju da se pretpostavlja da investitor koji nema dozvolu radi nešto neregularno, kao i da je istraživanje pokazalo da je ulaganje u nerkretnine prvi rizik kod pranja novca.

- Imamo kontiuniranu saradnju sa tužilaštvom na teritoriji grada Beograda - dodao je.

Vesić je objasnio da sada oni koji grade nelegalno moraju da plate novčanu kaznu i dobijaju uslov da ako ponove delo mogu da odu u zatvor, čime je tužilaštvo zauzelo mnogo oštriji stav.

Kako je rekao, sada prvi put zajedno izlaze na teren inspektori tužioci i policija i taj proces je mnogo efikasniji.

Na pitanje novinara pod kojim uslovima je kineskom investitoru dodeljena koncesija za izgradnju četiri podzemne garaže u Beogradu, Vesić kaže da se na konkurs javio samo konzorcijum na čelu sa kompanijom Šandong (Shandong).

- Mi smo na poslednjoj sednici Skupštine grada dali saglasnost na model ugovora. Sad će se o tom ugovoru pregovarati i on treba da bude potpisan u roku od dva meseca. Kada taj ugovor bude potpisan tada će on biti i objavljen i građani će tačno znati kolika će biti cena i šta će se dešavati sa svim u vezi sa izgradnjom tih garaža - rekao je Vesić.

Kaže da se grad trudio da prilikom pregovora sa kineskim partnerom obezbedi čitav niz pogodnosti za grad u skladu sa javnim pozivom.

Konzorcijum je ponudio da investira 40 mil EUR u izgradnju četiri podzemne garaže - na Studentskom trgu, Trgu Republike, u Fruškogorskoj ulici i Kosovskoj ulici.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.