NavMenu

PAMTIĆU U 2018: Muharem Bazdulj

Izvor: eKapija Nedelja, 23.12.2018. 17:32
Komentari
Podeli
Muharem BazduljMuharem Bazdulj
Pisac i novinar Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu engleski jezik, englesku i američku književnost. Кnjiževne i publicističke tekstove Muharem Bazdulj objavljuje u mnogim časopisima i listovima u BiH, Srbiji i regionu. Кnjige su mu prevedene i objavljene na nemačkom, engleskom i poljskom jeziku, a priče i eseji na još desetak jezika.

Do januara 2018. godine objavio je sedam romana, pet knjiga priča, tri knjige kolumni, dve knjige eseja i jednu knjigu soneta.

U Srbiji je dobio dve najveće novinarske nagrade- lista Danas "Stanislav Staša Marinković", koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i nagrade "Bogdan Tirnanić" Udruženja novinara Srbije, za najbolju kolumnu ili komentar. Prije toga, 2013. godine dobio je i nagradu Društva novinara BiH za najboljeg novinara u kategoriji štampanih medija.

Do 2009. bio je novinar magazina BH Dani, zatim do 2012. zamenik glavnog urednika Oslobođenja. Živi i radi u Srbiji od 2012. godine.

Pitali smo Muharema Bazdulja šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2018. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

- U smislu koji nije direktno politički – Svetsko prvenstvo u fudbalu. Veliki uspeh Hrvatske razotkrio je mnogo o tamošnjem stanju duhova (od Tompsona nadalje), a reakcije u susednim zemljama, BiH i Srbiji, na različite načine o trajnosti međuetničkih animoziteta stotinu godina nakon stvaranja Jugoslavije.

U političkog smislu, povlačenje Angele Merkel sa čela CDU-a. Od Nemačke prvenstveno zavisi šta će biti od EU, a od toga šta će biti od EU u dobroj meri šta će biti od nas ovde.

PROMAŠAJ GODINE


- Nastavak globalne tendencije urušavanja liberalne demokratije i uništavanja javnosti zloupotrebom digitalnih medija i famoznog "fake newsa". Ta globalna tendencija na našem "lokalu" je još radikalnija.

LIČNOST GODINE


- Davor Dragičević. Suočen sa strašnom tragedijom nasilne smrti sina Davida, Davor Dragičević je uspeo da kanališe sputanu energiju ljudi odavno potonulih u rezignaciju. Kao u nekoj antičkoj drami ili remek-delu stare klasične književnosti, iz jednog nepovratnog gubitka zasjala je iskra nade za mnoge ljude.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Dobra stvar je to što nije bilo radikalnih reakcija u nekoliko situacija kad je pretila mogućnost da diplomatski konflikt sa Prištinom eskalira u nešto ozbiljnije nešto što bi ugrozilo sigurnost ljudi.

NAJLOŠIJI POTEZ DRŽAVE

- Najlošija stvar u Srbiji je stvaranje strašno dubokog jaza u društvu, uz praktični nestanak skoro svakog osećanja zajedništva koje je u nekoj meri nužno da bi društvo funkcionisalo kao celina. Naravno, krivica ne može se potpuno fakturisati državi, ali je država po pravilu i najzaslužnija za dobre stvari i najkrivlja za one loše u jednom društvu.

ŠTA OČEKUJETE U 2019. GODINI?

- Ništa naročito. Da, po mogućnosti, ne bude gora od prethodne.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.