NavMenu

Srbija sve popularnija kongresna destinacija - Najviše skupova iz oblasti medicine, IT sektora, poljoprivrede, kreativnih industrija

Izvor: eKapija Nedelja, 23.12.2018. 17:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)
Razvoj kongresnog turizma treba da bude jedan od glavnih zadataka svake zemlje. Ako imamo u vidu da gosti iz ovog segmenta troše u proseku četiri puta više od drugih turista, kao i da u Srbiji njihova prosečna dnevna potrošnja iznosi 325 EUR, jasno nam je zbog čega su upravo poslovni ljudi omiljeni gosti svih destinacija.

- Ako posmatramo strukturu hotelskih kapaciteta u Beogradu, jasno je da je veliki broj hotela okrenut kongresnim i poslovnim gostima. Treba naglasiti da više od 50% stranih gostiju u Srbiji upravo dolazi u Beograd i da veliki broj čine poslovni i kongresni gosti - kaže za eKapiju Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

Kakokaže naša sagovornica, Turistička organizacija Srbije već 11 godina aktivno ulaže u aktivnosti destinacijskog menadžmenta u okviru kongresnog turizma, i to pre svega kroz aktivnosti Kongresnog biroa Srbije. Ako uporedimo situaciju danas u odnosu na period pre više od jedne decenije, možemo reći da je kongresni turizam opravdao epitet "quick win" turističkog proizvoda.

- Danas je Srbija na 42. mestu u svetu po broju međunarodnih kongresa, odnosno na 21. u Evropi. Ovaj rezultat pokazuje da je uporedni razvoj kongresne i hotelske infrastrukture, podizanje kvaliteta usluga naših PCO i DMC agencija i strateška saradnja privatnog i javnog sektora, uz razvoj nacionalnog avio prevoznika, nešto na čemu moramo insistirati i u daljem periodu - ističe Labović.

Kada je reč o kapacitetima naše zemlje, naša sagovornica napominje da je Srbija veoma konkurentna na globalnom tržištu. Kako kaže, infrastruktura i njeno postojanje nije više dovoljan preduslov da bi se jedna destinacija smatrala uspešnom. Neophodno je stalno insistirati na kreiranju doživljaja za stranog klijenta.

- Uspešne su one destinacije koje idu korak dalje u kreiranju nezaboravnih i jedinstvenih iskustava. Klijenti moraju da pođu od toga da destinacija nema nikakva infrastrukturna ograničenja, a Srbija upravo ide u tom smeru - kaže Labović.


Procvat kongresnog turizma

Kongresni turizam u Srbiji u poslednjih 10 godina doživeo je pravi procvat, a postoji nekoliko bitnih stvari koje su doprinele tome. Pre svega, to je otvaranje novih hotela, ali i renoviranje i ulaganje u već postojeću kongresnu infrastrukturu. Ono što treba naglasiti jeste da je ovaj rast zabeležen kako u velikim kongresnim centrima, tako i u do sada tradicionalnim turističkim destinacijama.

- Strani i domaći investitori su prepoznali ovaj vid turizma kao najlukrativniji, zbog čega ne treba da čudi upravo otvaranje kongresnih hotela. Takođe, razvoj nacionalnog avio prevoznika je učinio da se pitanje dostupnosti Srbije više ne postavlja. Sa druge strane, TOS je kroz aktivnosti Kongresnog biroa Srbije, u partnerskom odnosu sa kongresnom industrijom, implementirao međunarodne standarde i procedure rada destinacijskog menadžmenta, zbog čega je i nastao proaktivan pristup prodaji i marketingu destinacije. I jedino kroz ovakav sveobuhvatan pristup mogli smo da kreiramo odlične rezultate, a sa druge strane da pokrenemo platformu koja će i u narednom periodu ove rezultate učiniti još boljim - ističe direktorka TOS.

Ona napominje i da su hoteli u Srbiji veoma okrenuti kongresnom gostu, te da se gotovo svaki hotel može opredeliti za neki od segmenata, bilo da se radi o velikim sastancima udruženja, seminarima farmaceutskih kompanija, treninzima korporacija ili podsticajnim putovanjima.

- Fokusiranjem na ovaj segment, značajan broj destinacija i hotela je uspeo da reši problem tipične turističke sezone, da poveća okupiranost hotela i ukupne finansijske performanse. Takođe, moramo da istaknemo da i domaći hoteli konstantno ulažu u podizanje sopstvenih standarda kvaliteta i usluge, zbog čega su gosti zadovoljni i vraćaju se opet u Srbiju, što je sa aspekta marketinga veoma važno - kaže Marija Labović.

(Foto: sheff/shutterstock.com)
Raste broj kongresnih destinacija u Srbiji

Srbija je kao kongresna destinacija i dalje u segmentu tržišta u razvoju, govori naša sagovornica. Kako kaže, Beograd kao glavni grad, ali i centar sa najvećim nivoom razvijenosti kapaciteta, crpi najveći deo međunarodnog tržišta kongresnog turizma. Kao veoma pozitivnu činjenicu, iz TOS navode i to što svi klijenti posle poslovnih sastanaka u Beogradu uvek provedu makar jedan dan istražujući Srbiju. Novi Sad sa kongresnim centrom i novootvorenim hotelima postaje sve važniji igrač na međunarodnom tržištu, dok je na regionalnom i domaćem uspešno pozicioniran.


- Subotica i Palić, pogotovo sa upravo započetim investicionim ciklusom, pretenduju da ponovo zauzmu značajan deo domaćeg tržišta, kao i tržišta korporativnih sastanaka klijenata iz Hrvatske i Mađarske. Kopaonik i Zaltibor su primer kako sa razvojem hotelske i kongresne infrastrukture tipično turističke destinacije uspevaju da postanu celogodišnje destinacije, gde kongresni gosti podižu ukupne performanse. Niš je u poslednje vreme takođe veoma interesantan kao kongresna destinacija, imajući u vidu aktivnosti Univerziteta u Nišu, strukturu kapaciteta i aerodrom Konstantin Veliki. Takođe, Vrnjačka Banja sa realizovanim i najavljenim rekonstrukcijama nastojaće da se ozbiljno pozicionira na ovom tržištu.

Srbija na godišnjem nivou u proseku organizuje 65-75 međunarodnih kongresa, što je već 10 puta više nego kada su počele aktivnosti pre 11 godina.

- Naravno, uvek postoji prostor za napredak, zbog čega se očekuje da će razvoj kongresne infrastrukture i zajedničke aktivnosti u domenu prodaje destinacije dati još bolje rezultate. Najveći broj događaja je iz segmenta medicine, zatim slede IT sektor, poljoprivreda, kao i sektor kreativnih industrija - kaže naša sagovornica.


Beograd među najvažnijim kongresnim centrima

Ako uporedimo našu zemlju sa regionom Centralne i Istočne Evrope, jedino su Grčka, Mađarska, Hrvatska i Austrija ispred Srbije, a to suneke od najrazvijenih i najpoznatijih turističkih destinacija u svetu. Sa druge strane, kada su glavni gradovi u pitanju, posle Budimpešte, Beča i Atine, Beograd predstavlja vodeću kongresnu destinaciju.

Iako kongresni turizam u našoj zemlji beleži ubrzan razvoj, postoji veliki prostor za napredak na svetskom tržištu.

- Srbija već ima dobre rezultate, ali njih moramo uzeti samo kao "vetar u leđa" za nove aktivnosti u kongresnom turizmu. Verujemo da zajedničkim snagama i radom možemo u narednih nekoliko godina povećati ukupne performanse tržišta za 25-30% - zaključuje Marija Labović za eKapiju.

Dragana Obradović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.