NavMenu

MMF zadovoljan sprovođenjem programa "čuvarkuća" u Srbiji - Očekivan privredni rast od 4,2% u 2018.

Izvor: Tanjug Petak, 21.12.2018. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Međunarodni monetarni fond (MMF) je danas (21. decembar 2018.), pozitivno ocenio rezultate Srbije u sprovođenju dogovorenog ekonomskog programa, popularno nazvanog "čuvarkuća", i potvrdio da očekuje privredni rast naše zemlje od 4,2% u ovoj godini.

- Odbor izvršnih direktora MMF je 21. decembra doneo odluku o uspešnom završetku prvog razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument - PCI) - saopšteno je iz Narodne banke Srbije (NBS).

Odluka je, kako se precizira, doneta bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se oceni da formalna diskusija nije neophodna.

- Odbor je pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa i potvrdio da Srbija nastavlja da postiže dobre makroekonomske rezultate. Nastavlja se snažna privredna aktivnost, koja je podržana oporavkom privatne potrošnje, visokim prilivima stranih direktnih investicija i izvozom - navodi se u saopštenju NBS.
MMF, dodaje se dalje, očekuje rast naše ekonomije od 4,2% u 2018. godini i od 3,5% u 2019. godini.

MMF je konstatovao da inflacija nastavlja da se kreće u granicama cilja NBS, dok kreditna aktivnost raste, kao i zarade u privatnom sektoru. Dinar je ostao relativno stabilan u odnosu na evro, a MMF je pozdravio napore na planu veće upotrebe dinara u delu depozitne i kreditne aktivnosti banaka, koji postepeno daju rezultate, rečeno je.

Iz centralne banke podsećaju da su u cilju daljeg napretka na polju dinarizacije, NBS i Vlada Srbije potpisale sredinom decembra i novi Memorandum o strategiji dinarizacije finansijskog sistema Srbije. Prema oceni MMF-a, fiskalni rezultati su dobri, a modernizacija Poreske uprave se ubrzava, uz oštar pad učešća javnog duga u BDP-u.

Budžet za 2019. godinu, smatra Odbor ove međunarodne finansijske institucije, omogućava očuvanje rezultata ključnih fiskalnih prilagođavanja koja su sprovedena u prethodnih nekoliko godina, obezbeđuje dalji pad javnog duga, a istovremeno predviđa rast kapitalnih investicija i ukidanje nužnih privremenih mera.


MMF je konstatovao da će Srbija i u 2019. ostati posvećena daljem sprovođenju strukturnih reformi. Mere uključuju smanjenje sive ekonomije, jačanje javne uprave i restrukturiranje preduzeća i finansijskih institucija u državnom vlasništvu. Fokus je na sprovođenju reformi usmerenih na podsticanje rasta koji je vođen privatnim sektorom, kao i bržu konvergenciju prema EU u pogledu dohodaka.

Srbija je druga članica MMF-a koja koristi PCI, podsećaju iz NBS. PCI je na raspolaganju svim zemljama kojima ne treba finansijska podrška MMF-a već žele da potvrde posvećenost reformama.

Novi program saradnje odobren je u julu 2018. godine, a cilj mu je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.