NavMenu

Brauerei group iz Beograda potencijalni kupac Valjevske pivare?

Izvor: eKapija Petak, 21.12.2018. 12:12
Komentari
Podeli
(Foto: Brent Hofacker/shutterstock.com)
Na drugi javni poziv za prodaju Valjevske pivare stigla je samo jedna ponuda. Kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs na tender koji je Ministarstvo privrede oglasilo pre mesec dana javilo se privredno društvo Brauerei group Beograd – Stari grad.

Prema podacima Agencije za privredni registar (APR) delatnost ovog Privrednog društva, koje je osnovano 6. decembra 2018. godine, je proizvodnja piva.

Osnivači beogradske firme Brauerei group su Živojin Jovanović, Miloje Blizanjac i Zoran Kostić. Osnivački ulog ovog privrednog društva je 30.000 dinara, a svaki od članova je vlasnik jedne trećine.

Inače Živojin Jovanović je zadrugar i direktor uspešne ZZ Trlić Ub, Zoran Kostić je direktor firme Brzmin iz Brzeća, koja je registrovana kao društvo za proizvodnju, usluge i promet, a u pretežnoj delatnosti je navedeno hoteli i sličan smeštaj, a pored toga bavi se trgovinom naftnih derivata.

Prema nezvaničnim informacijama, navode Kolubarske.rs, nadležna komisija je u utorak (18. decembra) otvorila jedinu prispelu ponudu i konstatovala da ona ispunjava formalne uslove za učešće u nadmetanju. Nakon detaljne provere dokumentacije, za nekoliko dana, trebalo bi da bude otvoren i koverat sa novčanom ponudom za kapital Valjevske pivare.

Podsećamo, Ministarstvo privrede Srbije je 6. septembra objavilo prvi javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju ukupnog kapitala Valjevske pivare sa početnom cenom od 7.047.260 EUR. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih kupaca, oglašen je 19. novembra i drugi javni poziv za prodaju najstarijeg valjevskog privrednog kolektiva po početnoj ceni od 3.523.630 EUR, što je polovina procenjene vrednosti kapitala.

Pravo učešća na drugi javni poziv imala su sva domaća i strana fizička i pravna lica, kao i konzorcijumi pravnih ili fizičkih lica, bez ograničenja.

U prvom postupku pravo učešća imala su samo domaća i strana pravna lica registrovana za proizvodnju piva uz uslov da su u poslednjoj poslovnoj godini ostvarila prihod od najmanje 20 mil EUR.

Takođe, kako nezvanično saznaju Kolubarske.rs, za razliku od prvog poziva kada je bilo predviđeno da se kupac ugovorom obaveže da u naredne dve godine investira u Valjevsku pivaru najmanje 10 mil EUR, sada je ta obaveza prepolovljena, pa investicija iznosi 5 mil EUR.

Najstariji valjevski kolektiv trenutno ima oko 200 radnika i posluje pozitivno. Nakon neuspešne privatizacije pre 15 godina, potom izbegnute likvidacije pre šest godina, Valjevska pivara uspešno posluje, beleži rast proizvodnje i profita, i osvaja nova tržišta u regionu, ali i tržište Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.