NavMenu

Nemačka donela novi zakon za lakše zapošljavanje radnika iz zemalja van EU

Izvor: Tanjug Četvrtak, 20.12.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aslysun/shutterstock.com)Ilustracija
Nemačka vlada usvojila je zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage koji bi od 2020. trebalo da omogući zapošljavanje i iz zemalja koje nisu članice EU, prenosi HINA.

Nemačkoj su potrebni stručni radnici, potrebni su joj radnici iz inostranstva, rekao je nakon sednice kabineta ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer (CSU).

Ministri ekonomije i rada, Petar Altmeier (CDU) i Hubertus Heil (SPD) su pohvalili novi zakon ocenjujući da će on omogućiti pravedne šanse i jasna pravila u politici useljavanja kvalifikovane radne snage. Altmeier je rekao kako se radi o istorijskom trenutku u kojem je Nemačka promenila način razmišljanja kada je u pitanju useljavanje.

- Mi iza sebe ostavljamo ideološku raspravu o useljavanju koja je trajala 30 godina - rekao je ministar rada aludirajući na dugogodišnje odbijanje političkih faktora u Nemačkoj da proglase državu useljenčkom.

Ministar rada je primetio da demografske promene i digitalizacija stavljaju nemačku ekonomiju pred veliki izazov, te da joj već sada nedostaje oko 1,2 miliona stručnih radnika. On je naglasio da su uslovi za useljavanje i dalje visoki, pa će tako, na primer, uz stručnu dokvalifikaciju, od presudne važnosti biti i poznavanje nemačkog jezika.

Jedna od najvažnijih novina za buduće useljenike je ukidanje pravila po kojem strani radnik može biti zaposlen jedino ako poslodavac dokaže da za popunjavanje tog radnog mesta nije pronašao adekvatnog radnika iz Nemačke ili Evropske unije. Prema novom zakonu gradovi i opštine imaju pravo u budućnosti da reaguju na kretanja na tržistu rada i shodno potrebama menjaju kriterijume za zapošljavanje radnika koji ne dolaze iz Evropske unije.


Sukob između stranaka vladajuće socijaldemokratsko-demohriščanske koalicije najviše se vodio o pitanju tretmana osoba kojima je odbijen zahev za azil, ali se zbog nemogućnosti proterivanja već godinama nalaze u Nemačkoj, gde su delimično uključeni na tržište rada.

Ovim osobama, među kojima je i mnogo stanovnika Zapadnog Balkana, će se uz određene uslove, poput poznavanja nemačkog jezika i dobre integracije na tržište rada, omogućiti trajno zapošljavanje na temelju novog zakona o useljavanju stručnjaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Energija, IT, Telekomunikacije

EPS pustio u rad mobilnu aplikaciju "Uvid u račun"

Elektroprivreda Srbije (EPS) pustila je u rad mobilnu aplikaciju "EPS Uvid u račun". Putem aplikacije, domaćinstva i mali kupci imaju mogućnost da na mobilnom telefonu, na veoma jednostavan način prate potrošnju električne energije, plate račune, provere mesečne zaduženja i uplate tri godine unazad, kao i da dobiju obaveštenja i ulože prigovor., saopštio je EPS. Mobilna aplikacija "EPS Uvid u račun" dostupna je korisnicima na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.