NavMenu

Poljska modna kompanija LPP širi mrežu i na Balkanu, ulazi u BiH

Izvor: Franchising.rs Sreda, 19.12.2018. 11:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: fiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
LPP, poljska modna kompanija u čijem su vlasništvu brendovi Reserved, Cropp, House, Mohito i SinSay, širi mrežu i na Balkanu. Najavljuje se ulazak i na novo tržište, u Bosnu i Hercegovinu.

Poslednjih godina, poljsku kompaniju LPP mnogi nazivaju najbrže rastućom u oblasti maloprodaje odeće. Kako pokazuju najnoviji finansijski izveštaji, rezultati su prilično impresivni. Samo u prvih devet meseci ove godine ostvarili su rast neto profita od 36,5% u odnosu na isti period prethodne godine. Prisutni su sa svojim brendovima, pre svega najpoznatijim brendom Reserved, na 20 evropskih tržišta, ali i u Aziji i na Bliskom istoku.

LPP najveći broj radnji otvara samostalno i tako je u većini evropskih zemalja. Ipak, franšizing im nije stran. Na beloruskom tržištu, na koje su ušli prošle godine, imaju potpisan franšizni ugovor sa dva partnera – za brend Reserved sa kompanijom Rapa Group, a za Cropp i House sa TDM Import. Na tržištima Bliskog istoka se uglavnom šire otvaranjem franšiznih prodavnica.

LPP nije zapostavio ni Balkan. Hrvatska je bila prvo tržište na kojem su se pojavili 2014. godine. U Srbiju su sa brendovima Reserved i Sinsay ušli 2017. godine i nastavljaju da šire prodaju dovođenjem ostalih brendova iz svog portfelja.U septembru 2018. otvorili su svoju prvu radnju u Sloveniji. Na to tržište su ušli sa brendom Reserved, sa kojim su i počeli poslovanje u Poljskoj pre dvadeset godina. Na postojećim tržištima će, kako najavljuju iz kompanije, nastaviti da povećavaju broj radnji, a u njihovoj poslovnoj agendi za 2019. nalazi se i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine.


Franšizu, kao model širenja su, kako smo rekli, izabrali uglavnom za Bliski istok. Prva franšizna radnja u Izraelu, otvorena u avgustu nedaleko od Tel Aviva, izazvala je neočekivanu reakciju potrošača. Za veoma kratko vreme kupci su gotovo ispraznili prodavnicu. Zato ne čudi što je pre svega nekoliko dana objavljeno da će na tom tržištu do 2023. biti otovoreno još 18 franšiznih radnji. Primalac franšize za to tržište je kompanija H&O Fashion Chains Ltd.

Pored tržišta Slovenije i Izraela, LPP je sa brendom Reserved tokom 2018. ušao i na tržište Kazahstana.

Koliko su ambiciozni planovi ove poljske kompanije pokazuje i podatak da je planirani godišnji rast maloprodajnog prostora od 12 do 15%.

LPP trenutno ima oko 1.700 radnji koje se prostiru na više od milion kvadratnih metara. U Evropi imaju i 11 onlajn prodavnica. Na Varšavskoj berzi, najrazvijenijoj berzi Srednje i Istočne Evrope, listirani su od 2001. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.