NavMenu

Moguća strana ulaganja od 100 mil EUR u Zaječar

Izvor: Novosti Petak, 14.12.2018. 12:03
Komentari
Podeli
(Foto: Paul Laragy/shutterstock.com)
U Zaječaru će dogodine početi izgradnja pet kapitalnih objekata, koji će koštati blizu 100 mil EUR, dok će u njima posao dobiti skoro 5.000 ljudi, pišu Novosti.

Sa britanskom kompanijom Aptiv Packard, jednim od vodećih svetskih proizvođača električnih i elektronskih komponenti za automobile, gotovo da je sve utanačeno oko otvaranja pogona površine 40.000 kvadrata u Zaječaru, vrednog oko 35 mil EUR, u kome bi, za početak, posao trebalo da dobije oko 1.000 radnika. Nakon uhodavanja proizvodnje, posao u ovoj firmi, koja širom sveta zapošljava gotovo 200.000 ljudi, trebalo bi da dobije još 1.500 radnika.

Italijanski gigant De Longhi, jedan od vodećih svetskih proizvođača malih kućnih aparata, ima nameru da proizvodnju iz jedne susedne zemlje preseli u Zaječar. Oni u gradu na Timoku žele da naprave centar za jugoistočnu Evropu, a u tom pogonu, vrednom oko 40 mil EUR, posao bi trebalo da dobije oko dve hiljade radnika.

I nemački trgovinski lanac Lidl je već kaparisao parcelu za otvaranje svog objekta u Zaječaru, vrednog oko tri miliona evra, gde bi posao trebalo da dobije 50 radnika. Taj objeket bi se, kako sada stvari stoje, nalazio u neposrednoj blizini retail parka, koji je već počela da gradi britanska Poseidon grupa.

Britanci imaju nameru da otvore trgovinski centar, vredan oko 15 mil EUR, gde bi se u prodavali najveći svetski brendovi, a posao bi tu moglo da očekuje oko 500 radnika. Poseidon grupa je već kupila zemljište i počela sa izgradnjom retail parka, čije se otvaranje očekuje sredinom naredne godine.

Uz sve to, u Zaječaru, na Kraljevici, niče naselje u kome će boraviti 1.000 radnika ruskog Gazproma, koji će tu stanovati tokom izgradnje deonice gasovoda Turski tok od Vrške čuke do Paraćina. Prema načelnom dogovoru, nakon izgradnje tog mini-grada, svi objekti biće poklonjeni gradu na Timoku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.