NavMenu

Ziđin uplaćuje 350 mil USD odmah po primopredaji RTB Bor

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.12.2018. 15:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wattana/shutterstock.com)Ilustracija
Kineska kompanija Ziđin (Zijin) će odmah po zvaničnom preuzimanju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 mil USD, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

- Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 mil USD "keširanog" novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 mil USD ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije - rekao je Spaskovski.

Obraćajući se na svečanosti upriličenoj za članove Upravnog odbora i Skupštine RTB-a, na kojoj su im uručene zahvalnice za saradnju i doprinos koji su dali poslovanju kompanije minulih godina, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

- Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce - dodao je.

Napominjući da od znanja i zalaganja zaposlenih u borskom basenu zavisi koliko će kineskih stručnjaka Ziđin dovesti u srpsku kompaniju, Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama. Podsetio je da je pre desetak godina RTB Bor prodavan, i to u stoprocentnom iznosu, za 247 mil USD.

- Sada, iz ove perspektive, mogu samo da konstatujem da je dobro što smo za strateškog partnera, sa 63% udela u vlasništvu, dobili kinesku kompaniju Ziđin - rekao je Spaskovski.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.