NavMenu

Selidba Laste iz državnog gnezda - Tender za prodaju čeka 2019. godinu

Izvor: eKapija Utorak, 11.12.2018. 15:51
Komentari
Podeli
Iako je raspisivanje javnog poziva za privatizaciju Laste bilo planirano do kraja ove godine, kako stoji i na sajtu Ministarstva privrede, u tom ministarstvu je eKapiji rečeno da će tender za prodaju tog saobraćajnog preduzeća ipak sačekati narednu godinu.

- Uprkos naporima Ministarstva privrede da pripremi SP Lasta a.d. Beograd za privatizaciju u 2018, realnije je očekivati raspisivanje javnog poziva u prvoj polovini 2019. godine, kažu u Ministarstvu privrede i dodaju da zainteresovanih investitora već ima.

U resornom ministarstvu naglašavaju da je u tom preduzeću 27. novembra okončana konverzija poreskog duga Laste u kapital, upisom nove emisije akcija u Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti.

- Akcionarski fond je i dalje najveći pojedinačni akcionar Laste sa učešćem u kapitalu od 29,70% , Republika Srbija ima 13,77% učešća, a Grad Beograd 11,47% - navode u Ministarstvu privrede.

A iz Laste poručuju da ta kompanija dobro posluje i da intenezivno radi na proširenju kapaciteta, ugovaranju novih poslova i obnavljanju voznog parka.

- Lasta je stabilizovala svoje poslovanje i u predhodnih 12 meseci obnovila svoj vozni park sa više od 100 vozila, ističe za eKapiju Miodrag Skendžić, rukovodilac marketinga, informacionih sistema i komercijalne službe u u ovom saobraćajnom preduzeću i dodaje da se Lasta "ponosi redovnošću održavanja linija od preko 99%".

Pored države i Grada Beograda, u Lasti 4% akcija imaju i druge lokalne samouprave, dok udeo od 23% drže mali akcionari, rečeno nam je u toj firmi.

Inače, kada bude raspisan, to će biti drugi tender za privatizaciju Laste. Prva prodaja pokušana je u novembru 2007. godine a rok za dostavljanje ponuda produžavan je tri puta u narednih godinu dana, da bi početkom 2008. jedina pristigla ponuda od strane konzorcijuma firmi "Mayer’s Cars&Trucks Company" i "Horn&Leibovitz", proglašena nepotpunom.

Branislava Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.