NavMenu

Voćarstvo u Srbiji ostvaruje najveći napredak - U 2018. povećana proizvodnja malina i višanja

Izvor: Agroklub Utorak, 11.12.2018. 10:25
Komentari
Podeli
Prema rečima člana Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Branislava Gulana, jedino voćarstvo u Srbiji ostvaruje napredak, prenosi portal Agroklub.

On za sajt Makroekonomija iznosi podatak da je u ovoj godini novac iz projekta "500 zadruga u 500 sela" dobilo devet voćarskih zadruga. Ističe i da su dve prve složene zadruge upravo voćarske.

- U prošloj godini su, primera radi, značajna sredstva dobile baš zadruge iz Arilja i Slankamena. Posle toga one su proširile svoje udruživanje, konkurisale za novac i ove godine dobile kao složene zadruge. To je značajan novac - bespovratna sredstva od po 500.000 EUR - podseća Gulan.

Da nam voćarstvo u agraru daje najbolje rezultate, vidi se i po broju novih voćnjaka, po prinosima u voćnjacima koji najmanje variraju, dodaje Gulan.

- Rod se godišnje kreće do dva miliona tona svih kultura. Rekordna je bila 2013. godina sa oko dva miliona tona voća. U 2017. sušnoj godini rod svih kultura je bio 1.112.739 tona. Taj rod je sakupljen sa površina od oko 167.801 hektara - kaže on.

Gulan navodi da je ostvarena proizvodnja malina u 2018. godini veća za 11,5%, a višanja za 37,5% u odnosu na 2017. godinu. Očekuje se i veća proizvodnja jabuka i to za 21,6% i šljiva za 30,1%, a takođe i u odnosu na desetogodišnji prosek - povećanje proizvodnje jabuka za 21,8% i šljiva za 1,8%.


Srbija treća u svetu po proizvodnji šljive

Najzastupljenija voćna vrsta u Srbiji je šljiva s učešćem od 39% u ukupnim površinama pod voćnjacima i površinom od 72.024 hektara. Po proizvodnji šljiva Srbija se nalazi na trećem mestu u svetu. Slede jabuke i maline sa 14% učešća u ukupnim površinama pod voćnjacima. Ukupne površine pod jabukama su 25.134 hektara, a pod malinama 21.861 hektara. Višnje učestvuju sa 10% u ukupnim površinama pod voćnjacima s ukupno 17.566 hektara.

Šljive, jabuke i maline najzastupljenije su u Šumadiji i zapadnoj Srbiji. Ti regioni učestvuju sa čak 89% u ukupnim površinama pod šljivama u Srbiji, 39% u ukupnim površinama pod jabukama i 69% u ukupnim površinama pod malinama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.