NavMenu

David Solomon, osnivač projekta Thinking Cities - U fokusu pametnih gradova moraju biti ljudi

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.12.2018. 12:31
Komentari
Podeli
David SolomonDavid Solomon
Pametni grad je naselje koje zaista razume potrebe svih svojih stanovnika i čini sve da funkcioniše za njih. Pun sam energije kada se probudim u gradu koji radi za mene, da bih bio što radosniji i produktivniji, bez obzira da li je to zbog prijatnog vazduha koji udišem ili mreže javnog prevoza koja me bez napora dovodi tamo gde treba da stignem, kaže u razgovoru za eKapiju David Solomon, osnivač projekta Thinking Cities.

Naš sagovornik bio je jedan od moderatora konferencije Smart City Festival 2018, održane nedavno u Beogradu, za koju ističe da je imala govornike i paneliste svetske klase, ali da poruka mora da se pošalje još široj javnosti i da treba raditi na tome da sledeće godine dobije publiku kakvu zaslužuje.

David Solomon ima više od 25 godina iskustva u vođenju međunarodnih nevladinih organizacija i projekata posvećenih rešavanju konflikata i humanitarnoj diplomatiji. Širom sveta inicira inovativne projekte održivih pametnih gradova, internacionalizacije i rebrendiranja, tehnoloških startapova... Trenutno razvija projekat Thinking Cities, a prvi u nizu gradova uključenih u ovu inicijativu je Barselona. Poslednjih 15 godina je stanovnik Beograda.

eKapija: Šta je to što gradove čini "pametnijim"?

- Orijentisanost na građane, odnosno pristup kojim su njegovi stanovnici u fokusu. To je ono što volim da nazivam funkcionalnim održivim sistemom koji vodi do Citi-Zena! Kada je građanin toliko pod stresom da nikada ne doživljava sadašnjost već konstantno žuri do sledećeg mesta i sledeće osobe, onda je to stanje Zena nedostižno, baš kao i ostvarivanje kontakta između Građanina i njegovog urbanog prostora.

eKapija: Koja vrsta inovacija je za njih najvažnija?

- Svaka koja nas čini nasmejanim. A da bismo se zaista iskreno i duboko smejali, moramo takođe duboko i da dišemo, tako da je moj predlog početi sa inovacijama posebno u sektoru saobraćaja i prevoza, koje unapređuju kvalitet vazduha.

eKapija: Koja je uloga građana u takvom "pametnom okruženju"?

- Da preuzmu ličnu odgovornost za javni prostor i različita urbana okruženja sa kojima su u interakciji.

eKapija: Inicirali ste projekte pametnih gradova u Južnoj Americi, Aziji, Evropi i na Bliskom Istoku. Koji projekti su najaktuelniji i koje su njihove glavne teme, odnosno sadržaj?

- Izabraću jedan koji je trenutno u toku. Naime, u SAD razvijam sistem pametne evakuacije. Inovacija je kreativna i uzbudljiva. Pokretanje startup-ova je takođe kreativan proces. Moderiranje konferencija o pametnim gradovima je nešto što volim da radim jer me broj i kalibar ljudi koji dolaze na ovakve panele čini da se uvek osetim izuzetno privilegovanim.

eKapija: Pokrenuli ste i veoma zanimljiv projekat – Thinking Cities. Dokle je stigla njegova realizacija i koji su sledeći koraci?

- WeAreBarcelona.org je prvi projekat u nizu. Trenutno razgovaram sa mnogim drugim gradovima u Evropi, kako bih počeo da razvijam projekat i kod njih. Ideja je da ispričamo priču i iskustvo gradova iz perspektive 50 stanovnika, i to kroz film, knjigu i izložbu.

eKapija: Živite u Beogradu poslednjih 15 godina. Kako vidite srpsku prestonicu i ostale gradove u Srbiji? Koliko su "pametni" i u kom pravcu bi trebalo dalje da se razvijaju?

- Postoji ogroman jaz između Beograda, Novog Sada i većine drugih gradova koje sam imao prilike da posetim u Srbiji. Ipak, jednu stvar svi ovi gradovi dele kao dragocenu zajedničku imovinu: neverovatno gostoljubive ljude.

Stalan uticaj turista koji dolaze, zaljubljuju se u grad ili u određenu osobu i odlučuju da ostanu je izuzetno koristan za diskusiju koja vodi ka velikoj inovativnosti i preduzetničkom duhu. Savet? Gradite i razvijajte prostor za kreativne sinergije! U Beogradu već postoje divni habovi i co-working prostori, zato radite sve kako bi procvetali i proširili se širom Srbije – zaključuje u razgovoru za eKapiju David Solomon.

Kompletan sadržaj biltena Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.