NavMenu

Morbile i dalje prete - U Srbiji 12 novih slučajeva obolelih od malih boginja

Izvor: Blic Petak, 07.12.2018. 11:17
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
U Srbiji je u novembru prijavljeno 12 slučajeva malih boginja - osam u Beogradu i po jedan u Lajkovcu, Staroj Pazovi, Kragujevcu i Jagodini, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

Iako je obolelih od morbila drastično manje tokom toplih dana koji su bili skoro do pred kraj novembra, najavljena vremenska prognoza ići će u prilog širenju virusa malih boginja, kojima pogoduje mračno, vlažno i hladno vreme. Opsanost od rapidnog povećanja broja obolelih može se javiti tamo gde nije postignut stepen kolektivne imunizacije.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se u Beogradu još javljaju morbili, ali ne u onom intezitetu kao tokom epidemije prošle godine.

- Naglo povećanje slučajeva obolevanja od malih boginja imali smo tek posle 50. nedelje 2017, a sada se nalazimo u 48. nedelji. Prošlogodišnja situacija ne može da se poredi sa ovom sada, ali dolazi vreme kada ne bi smelo da nas iznenadi da se u pojedinim kolektivima mogu pojaviti manje epidemije morbila - objašnjava dr Kon.

Jedino rešenje u borbi protiv malih boginja je postizanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao, potrebno je da MMR vakcinom bude vakcinisano više od 95% ljudi u našoj zemlji.

- Kolektivni imunitet naš narod slabo razume. Treba naglasiti da je kolektivni imunitet postojao i pre uvođenja vakcina, ali to je onda podrazumevalo da se bolest preboli tek kada osoba bude starija od 20 godina, neće obolevati od nje. Taj prirodni imunitet zamenjen je vakcinalnim i zato je potreban toliko visok obuhvat da bismo dosegli onaj kolektivni imunitet koji će nas štititi od epidemije - ističe dr Kon.

Do kraja maja ove godine, u Beogradu je bilo 2.017 obolelih, a više od petine njih morbilima se zarazilo u zdravstvenim ustabnovama.

- Treba reći da je bilo i dosta populacije iz nehigijenskih naselja među obolelima, a vrlo je značajno da smo u tomperiodu imali 193 obolela zdravstvena radnika, od kojih je dvoje umrlo - kaže doktor i ističe da jeveoma važno da se prvenstveno izvrši imunizacija svih zdravstvenih radnika.

Školska deca u Beogradu su visokovakcinisana, napominje epidemiolog, te je u ovoj uzrasnoj kategoriji imunitet preko 95%. Ipak, među njima još ima onih koji nisu primili drugu dozu - krajem avgusta oko 30% dece nije bilo revakcinisano.

- Kada su u pitanju predškolci i mlađa deca, imamo one rođene 2016. i tu ima oko 10% njih koji nisu vakcinisani. Brojeći unazad, rođeni 2015. i ranije su revnosniji. Ipak, obuhvat vakcinacijom još nije dovoljan, te ne treba da nas čudi ako se jave pojedinačne epidemije, ali daleko blažeg intenziteta i potencijala nego prošle godine - objašnjava dr Kon.

Kada su u pitanju komplikacije izazvane malim boginjama, oko trećina obolelih osoba imalo je neku od njih (upala pluća, upala ušiju).

- Od cele populacije obolele od morbila u Beogradu, 1,7% bila su deca mlađa od 12 meseci - upozorio je dr Kon.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.