NavMenu

Dvema složenim voćarskim zadrugama 59 miliona dinara podsticaja za razvoj

Izvor: Beta Četvrtak, 06.12.2018. 15:23
Komentari
Podeli
(Foto: N K/shutterstock.com)
Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u Srbiji Milan Krkobabić potpisao je danas u Beogradu ugovore sa predstavnicima dve novoosnovane složene voćarske zadruge "Složni voćari" i "Naši voćari" o dodeli oko 59 miliona dinara bespovratnih sredstava za njihov razvoj.

- Potpisivanjem ugovora o bespovratnoj finansijskoj podršci zadrugama, otvaramo novo poglavlje u voćarstvu - rekao je tim povodom Krkobabić.

Formiranje specijalizovanih i složenih zadruga je, prema njegovim rečima, način da se započne rešavanje višedecenijskih problema ne samo malinara, odnosno voćara, već i u drugim delatnostima, po ugledu na razvijene evropske i svetske modele, a taj koncept će uvek podržavati Vlada Srbije.

Učešće u investiciji ovih složenih voćarskih zadruga od minimum 20%, što je bio uslov za dodelu bespovratnih sredstava, prema rečima Krkobabića, svedoči o ozbiljnosti njihovih namera.

- Ovo su ulaganja za tehničko-tehnološko unapređenje procesa proizvodnje i više faze prerade i nadam se da će, po ugledu na evropske primere, u narednoj deceniji ove složene zadruge imati promet od nekoliko stotina miliona evra - rekao je ministar i dodao da je "imerativ malih poseda da se poljoprivrednici udružuju".

Stručnjak za razvoj zadrugarstva Branko Maričić rekao je da je "država Srbija počela da prepoznaje zadruge koje Evropa odavno razvija".

- Zadrugarstvo nije više na marginama, država je dokazala da ima nameru i obavezu da podstiče zadrugarstvo - rekao je Maričić i dodao da bi "nastavak mogao biti da se napušteno zemljište prepusti zadrugarima".

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da bi posle završetka projekta "500 zadruga u 500 sela" koje realizuje Krkobabić trebalo krenuti sa osnivanjem zadruga u svakom selu.

Direktor zadruge "Naši voćari" iz Milićevog sela kod Požege Boža Joković rekao je da seljak prvi put nije građanin drugog reda.

- Motiv za osnivanje naše zadruge je bio da se mladi zadrže na selu, a od toga će i država imati koristi - rekao je Joković.

Direktor zadruge "Složni voćari" iz Novog Slankamena Nikola Kotarac istakao je da će za zadrugare organizovati i kurseve kako da uzgajaju voće po evropskim standardima, a pokušaće da organizuju i kurseve stranih jezika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.