NavMenu

Kompanija Composite Technology Team napravila bespilotnu letelicu široke namene - Zainteresovani VS i MUP

Izvor: eKapija Sreda, 05.12.2018. 15:01
Komentari
Podeli
Inovativno preduzeće Composite Technology Team bavi se istraživanjem i razvojem lakih struktura od kompozitnih materijala u oblasti vazduhoplovstva i proizvodnjom prototipova. U želji da stvore srpsku bespilotnu letelicu projektovali su novi NT161 (Unmanned Aerial System), bespilotni sistem, koji ima široke mogućnosti primene, kako u civilnom, tako i u vojnom sektoru.

Kao podrška projektu, Fond za inovacionu delatnost, u oktobru ove godine, dodelio im je grant u iznosu od oko 300.000 EUR. Composite Technology uložio je projekat j oko 130.000 EUR, ali, kako poručuju iz kompanije tek se očekuju nova ulaganja, jer ih čekaju "ozbiljne marketinške i prodajne aktivnosti".

Petar Matunović, direktor kompanije Composite Technology Team, za eKapiju kaže, da iako se kao pojedinci, od 2006. godine, bave bespilotnim sistemima i to na visokom nivou, Srbija je poprilično zaostala kao korisnik bespilotnih sistema i ne uživa u koristima koje ovi sistemi donose. Ali, i dodaju, da je pozitivno, što za ovaj sistem postoji zainteresovanost države, i to Vojske Srbije i MUP-a.

- Tokom godina, naš inženjerski tim je učestvovao na više od 10 projekata u vezi sa bespilotnim letelicama. Svojim znanjima i rešenjima stvorili smo jednu od najjačih svetskih firmi u oblasti bespilotnih letelica. Iako je trenutno, sprska avioindustrija uništena, ono što je dobro, jeste da postoji zainteresovanost Vojske Srbije i MUP-a, za primenu sistema NT161, što su nam potvrdili predsednik republike Aleksandar Vučić i ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović na razgovoru koji smo imali sa njima. Mi smo, kao srpska patriotska firma, spremni da po najpovoljnijim uslovima, i to višestruko povoljnijim od inostranih sistema, ponudimo date letelice našoj državi kako bi se ostvarilo podizanje nivoa bezbednosti zemlje, a u isto vreme naš sistem stekne vredne reference kod zainteresovanih korisnika u inostranstvu – poručuje Matunović.

Petar Matunović, CEO Composite Technology TeamPetar Matunović, CEO Composite Technology Team
Kako kaže, Srbija je zemlja koja ima mnogo problema gde bi upravo osmatranje iz vazduha, bespilotnim sistemom, moglo da bude rešenje.

- Istakao bih neke od većih problema, kontrola državne granice posebno ka južnoj srpskoj pokrajni KiM gde imamo česte upade šumokradica i šverc oružja i droge, ilegalne prelaske, zatim kontrola migrantskih ruta, kontrola vodotokova kod opasnosti od poplave, nadzor šuma i borba protiv požara, nadzor velikih skupova, protivterorističke akcije i ostalo – ističe Matunović.

Inače, od početka osnivanja do danas, kompanija Composite Technology je uspešno realizovala preko 500 projekata za klijente. Projekti su podrazumevali razvoj proizvoda ili strukture, od ideje do konačne proizvodnje.

Trenutno sarađuju sa više inostranih preduzeća koja se bave vazduhoplovnim tehnologijama.

- Naš zadatak je da nađemo inženjerska rešenja za više ili manje kompleksne probleme. Uglavnom, u oblasti aerodinamike, čvrstoće strukture, tehnologije izrade. Radili smo projekte od delova za najsavršenije sportske snajperske puške koje koriste olimpijski prvaci, do projektovanja kompleksnih bespilotnih helikoptera za holandsku kompaniju HighEye – objašnjava Matunović.



Pseudosatelit Pupin

Kompanija Composite Technology Team u svetskim okvirima uživa veliku pažnju i projektom pseudosatelita PUPIN, letelicom (nazvanoj po srpskom naučniku i pronalazaču Mihajlu Pupinu) koja je predviđena za let na visinama od 20.000m i neprekidnim trajanjem leta od minimum 90 dana.

Kako Matunović objašnjava, ova letelica ima potencijal da zameni savremenu satelitsku komunikaciju, učini je efikasnijom, brzom i pre svega jeftinijom.

- Ono što je posebno važno, jeste da sa ovim projektom i nivoom razvoja daleko prednjačimo od savremenih zemalja u svetu, te se velike firme iz Nemačke i Francuske, Holandije, Kine, Velike Britanije interesuju za našu letelicu. Projekat letelica koje su predviđene za dugotrajne letove na granici svemira, je sledeća velika vazduhoplovna revolucija. Nadamo se da će država da shvati i da nećemo prokockati ovu priliku da postanemo svetski lideri u oblasti alternativnih satelitskih telekomunikacija - kaže Matunović.

Inače, industrija satelitskih komunikacija je u stalnom rastu i trenutno iznosi 120 mlrd USD godisnje.

Kako optimistično iz ove kompanije kažu, Srbija bi mogla da postane globalni lider u ponudi alternativne komunikacije u vidu umreženih HAPS PUPIN Platformi, uz mogućnost učešća od najmanje 10% na ovom tržištu.


Sandra Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.