NavMenu

Počela izrada studije novog rudnog ležišta u RTB "Bor"

Izvor: Beta Sreda, 29.04.2009. 15:21
Komentari
Podeli

U Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor započela je izrada studije izvodljivosti eksploatacije rudnog ležišta "Borska reka", izjavio je danas (29. april 2009. godine) generalni direktor te kompanije Blagoje Spaskovski.

On je na konferenciji za novinare rekao da samo detaljna analiza može da dovede do profitabilne eksploatacije značajnih rezervi rude bakra, do kojih se može doći za četiri do pet godina.

Spaskovski je naveo procene da se iz "Borske reke" takozvanom blok-keving metodom može iskopati oko 500 miliona tone rude bakra, ali na velikoj dubini i sa smanjenom količinom bakra u rudi.

- Procene o sadržaju bakra u tom rudnom ležištu su različite i kreću se od 0,53 do 0,76%. Neki tvrde da je to rudno telo isplativo, drugi da nije, zbog čega ćemo razmotriti sve mogućnosti - rekao je Spaskovski.

Direktor RTB-a je naglasio da su dugoročni razvoj rudarstva na tim prostorima i tokovi novca za njegovu realizaciju pokazali da je rudarenje u Boru isplativo, i to čak bez "razrađenog" jamskog ležišta "Borska reka".

Kako bi uradila što bolje studija izvodljivosti eksploatacije "Borske reke", u Boru je trenutno stručnjak za blok-keving metodu Rikardo Palma Galaso iz Čilea, u čijim se rudnicima dnevno iskopa 300.000 tona rude.

U izradi projekta otkopavanja tog ležišta i programa aktivnosti koje će prethoditi studiji učestvovaće stručnjaci RTB-a, profesori borskog Tehničkog fakulteta i saradnici Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.