NavMenu

Izmene Zakona o javnim nabavkama - Za izbor izvođača radova preko tendera ubuduće primaran kvalitet, ne cena?

Izvor: Politika Petak, 30.11.2018. 12:09
Komentari
Podeli
Građevinske kompanije više neće moći da učestvuju na tenderima sa damping cenama i da na taj način eleiminušu konkurenciju. Pri izboru najboljeg izvođača za izgradnju autoputeva, pruga, škola, ili bolnica težište će biti na kvalitetu ponude, a ne na ceni.

Ovo je jedna od novina predloženih izmena Zakona o javnim nabavkama, koje bi trebalo da omoguće pravično takmičenje u trci za poslove, ali i da spasi državu nepotrebnih troškova. Mnogo puta do sada se pokazalo da najniža cena na tenderu nije najpovoljnija, a ceh su plaćali poreski obveznici.

Tako je, na primer, Austrijska Alpina koja je u međuvremenu otišla u stečaj, na tenderu za obilaznicu oko Dimitrovgrada pobedila je sa ponudom od 17,3 mil EUR. Procenjena vrednost radova bila je 33,3 mil EUR. Tokom gradnje podneli su odštetni zahtev na 33,6 mil EUR za naknadne nepredviđene radove i time dolazimo do brojke da je taj deo Kordiora 10 na granici sa Bugarskom zapravo koštao 50,9 mil EUR, piše Politika.

Promena tenderskih pravila, uvođenje olakšica za uvoz građevinske opreme, koja se ne proizvodi u Srbiji (što će uticati na povećanje efikasnosti u realizaciji projekata), i prekvalifikacija radnika, bile su teme o kojima je pre nekoliko dana premijerka Ana Brnabić razgovarala sa predstavnicima građevinske industrije.

- Predloženi budžet za infrastrukturu u 2019. je više od 200 milijardi dinara i naveći je do sada, što znači da građevinska industrija mora da ima snagu da nastavi da vuče naš dalji rast - naglasila je Brnabićeva.

Ministarstvo građevinsrstva najavljuje da predstoji novi investicioni ciklus u oblasti infrastrukture vredan više od 5 mlrd EUR i bila bi šteta da se ne osnaži domaća građevinska industrija, kako bi bila nosilac velikih projekata.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.