NavMenu

Katanac na fabriku ServeFood iz Smedereva - Radnici preko vibera saznali da ostaju bez posla

Izvor: Politika Utorak, 27.11.2018. 09:53
Komentari
Podeli
(Foto: elxeneize/shutterstock.com)
Nakon pompeznog otvaranja u februaru 2016. godine i krupnih obećanja, u tišini, na nemačku fabriku za preradu ribe ServeFood Smederevo ovih dana stavljen je katanac, a vlasnici su "isparili" bez traga i glasa.

Desetak radnika zbog ovoga je protestovalo ispred zaključane kapije, tražeći objašnjenje, jer im je, kako tvrde, preko viber-grupe saopšteno da je firma zatvorena. Niko im se prethodno nije obratio, na telefone bivših nadređenih se ne javlja niko. Ni inspekcija rada nije uspela da izvrši kontrolu, jer je pogon prazan.

Da u njemu nema više ni mašina, tvrde okupljeni radnici koji su, kažu, videli kada su natovarene i odnete.

– Mi imamo važeće šestomesečne ugovore o radu koji ističu tek u januaru, a sada smo na ovaj način ostali bez posla. Izgleda da čekaju da ugovori isteknu pa da nemamo nikakva prava – očajna je jedna radnica.

Iako je najavljeno "uhlebljenje" za čak 300 radnika, nemačka kompanija za dve i po godine uposlila je tek šezdesetak radnika, a ovakav kraj dočekalo je njih 25.

– U birou nemamo nikakva prava jer smo zvanično u radnom odnosu, a nema ni ko da nam da potvrdi da smo ostali bez posla, kako bismo makar naknadu ostvarili, inspekcija rada kaže da nema s kim da razgovara i uputili su nas da preko suda tražimo zarade. Angažovali smo advokata da nešto pokušamo dok su na snazi ugovori, jer posle tek ništa ne možemo – kaže Suzana Marinković, jedna od radnica.

Krajem marta zaposlenima je saopšteno da ne dolaze na posao da bi se ubrzo pojavila informacija da je matična nemačka kompanija PTC otišla u stečaj. Posle dva meseca ova firma je prodata drugoj nemačkoj kompaniji, čime je nove vlasnike dobila i ćerka firma ServeFood Smederevo. Nije prošlo mnogo vremena, i oni su se povukli. U međuvremenu radnicima je isplaćen deo plata, ali su za po dve mesečne zarade ostali uskraćeni.

Fabrika je sredinom septembra prestala da radi uz obrazloženje da će do 20. novembra doći novi vlasnik, ali su u međuvremenu pregovori očito propali.

Podsetimo, u decembru 2015. potpisan je ugovor o zakupu novoizgrađene hale od 4.200 kvadrata u Industrijskoj zoni, između grada Smedereva i PTC-a. Halu je izgradio grad iz kreditnog aranžmana, a investicija je, nezvanično, koštala oko 300 miliona dinara. Ugovor o zakupu je sklopljen na pet godina, a na polovini tog perioda hala je ostala prazna.

PTC, odnosno ServeFood obavezao se da u opremu uloži dva miliona evra, a da do 2019. uposli 300 radnika. Ključeve fabrike za preradu ribe predstavnicima nemačke kompanije uručio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.