NavMenu

Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Nišu

Izvor: Politika Nedelja, 25.11.2018. 12:00
Komentari
Podeli
(Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
U narednih 14 meseci blizini tehničkih fakulteta Univerziteta u Nišu biće sagrađen Naučno-tehnološki park, vredan više od 10 mil EUR. Na prigodnoj svečanosti kamen temeljac postavili su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević, rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktorka Evropske investicione banke za Balkan Dubravka Negre. Uz ova sredstva za izgradnju, obezbeđena od pomenute evropske banke, država Srbija će uložiti još milion evra za najsavremeniju opremu za inovativna istraživanja, najavio je ministar Šarčević.

– Spona vrhunskog obrazovanja i nauke na jednoj strani, sa privredom na drugoj strani, dovodi do one srećne kombinacije u kojoj su tehnološka dostignuća i znanja u funkciji razvoja našeg društva i, svakako, podstrek za mlade da napreduju i usavršavaju se i svoju šansu vide u svojoj domovini. Posle Beograda, gde je već završen, i Novog Sada, u kojem će izgradnja biti gotova do kraja ove godine, Niš će biti treći grad u našoj zemlji koji će dobiti naučno-tehnološki park. Ulaganja naše države u izgradnju ovakvih centara dostigla su već 100 mi EUR, što je najbolji dokaz da se brine o nauci i istraživanjima i ulaže u budućnost – rekao je ministar Šarčević.

Rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić rekao je da je "inicijativa za izgradnju Naučno-tehnološkog parka pokrenuta još pre jedne decenije, ali da se tek danas realizuje, zahvaljujući angažovanju Vlade Srbije, grada Niša i univerziteta", posebno naglasivši da će "u nekadašnjem Gradu elektronike biti stvoreni izuzetni uslovi za dalji razvoj tehnoloških nauka, odnosno informaciono-komunikacionih tehnologija i transfer znanja, kao najvrednijeg proizvoda".

"Novi park je za dobrobit grada Niša, celog regiona jugoistočne Srbije i države Srbije", rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji je posebno zahvalio državnom rukovodstvu i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Srbije Ani Brnabić na velikoj podršci za izgradnju Naučno-tehnološkog parka u Nišu.


Premijerka, iako je bilo najavljeno,zbog drugih obaveza i događanja na Kosovu i Metohiji nije bila na svečanom polaganju kamena temeljca u Nišu, ali je njen doprinos realizaciji vrednog projekta izuzetno veliki, rekao je niški gradonačelnik.

Naučno-tehnološki park u Nišu imaće petnaestak hiljada kvadratnih metara korisnog prostora, rečeno je na svečanosti, na kojoj je Dubravka Negre istakla da Evropska investiciona banka ulaže znatna finansijska sredstva u nauku i napredne tehnologije i razvoj ovog dela kontinenta. Ona je rekla da se na taj način podržava odluka Vlade Srbije o ulaganju u nauku i istraživanja da bi oni koji su najvredniji, najpametniji i najškolovaniji ostali u zemlji i doprineli da Srbija postane lider u regionu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.