NavMenu

Obeleženo deset godina uspešne realizacije Evropske mreže preduzetništva - Dodeljene nagrade najuspešnijim kompanijama

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.11.2018. 17:59
Komentari
Podeli
Povodom obeležavanja deset godina uspešne realizacije projekta Evropska mreža preduzetništva (EEN), dodeljene su nagrade kompanijama koje su na najuspešniji način iskoristile usluge mreže i potpisale poslovne ugovore sa firmama iz inostranstva. Uručene su zahvalnice partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji. Kako je istaknuto na svečanosti, EEN je ključni instrument strategije EU za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Evropi.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), rekao je da je Srbija od samog početka uključena u EEN i da je skoro 17.000 srpskih i malih i srednjih preduzeća koristilo usluge ove mreže. Cilj EEN, objasnio je Čadež, jeste otvaranje vrata i pružanje mogućnosti malim i srednjim preduzećima za učešće u poslovnim susretima i misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, u oblasti zaštite intelektualne svojine, razvoja istraživačkih projekata, podrška u tumačenju i primeni propisa, do mogućnosti korišćenja programa i fondova EU.

- Najvidljivija i najkonkretnija korist za kompaniju meri se brojem ugovora. Više od 300 malih i srednjih kompanija, uz podršku EEN, potpisalo je ugovore sa inostranim partnerima, izašlo na strana tržišta ili ojačalo poziciju na onima na kojima su već poslovali - rekao je Čadež.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, istakla je da nema održivog razvoja bez stabilnog i snažnog sektora malih i srednjih preduzeća. - Mala i srednja preduzeća su kičma i oslonac najrazvijenijih evropskih regiona. Kada postanemo članica i mi ćemo imati pristup strukturnim fondovima EU koji su neuporedivi u odnosu na ono što danas koristimo kao zemlja kandidat - rekla je Joksimovićeva.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ohrabrio je kompanije da najbolji način iskoriste usluge EEN i mnogobrojne alate koje nudi i podsetio da su predstavnici Evropskog investicionog fonda i pet banaka u Srbiji potpisali ugovor o pomoći u finansiranju malih i srednjih preduzeća, što je veoma važno za razvoj ovoga sektora.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ukazao je na važnost uspostavljanja čvrstih veza između obrazovanja i nauke sa privredom, kao i da se sistemski radi na tome, posebno na uvođenju dualnog obrazovanja.

Marko Kovačević, rukovodilac Centra za EU integracije PKS i koordinator Konzorcijuma EEN Srbija predstavio je rezultate projekta u protekloj deceniji. Svečanosti je prisustvovao Goran Knežević, ministar privrede u Vladi Srbije, predstavnici poslovnih asocijacija, akademske zajednice.

Jubilarne nagrade EEN uručene su predstavnicima kompanije Swiftty Beograd - IT start-up koji predstavlja prvu "cloud responsive" platformu za konverziju PSD u HTML 5 i CSS 3 fajlove.

Laureati su i Resor Gadžin Han - preduzeće za proizvodnju novih i remont starih komunalnih nadogradnji, Ukras Vranje - preduzeće za proizvodnju zaštitnih rukavica, Vitalis Komerc Niš - preduzeće za proizvodnju medicinskih preparata, Beauty Imagini Beograd - holistički centar koji se bavi tradicionalnim tehnikama masaže, antistres i detoks programima.

Nagrađeni su i Marija Handmade Šabac - umetnička radionica za izradu odeće i nakita, WIKA Merna tehnika Beograd - preduzeće za proizvodnju elektronskih, mehatroničkih i mehaničkih instrumenata za merenje pritiska; Belit Beograd - kompanija za dizajn, razvoj, implementaciju i integraciju IT rešenja i udruženje "Leskovački ajvar" koje čini 15 proizvođača Jablaničko-pčinjskog okruga i jedino ima registrovanu oznaku geografskog porekla pod nazivom "leskovački ajvar". Nagrada je pripala i kompaniji Jasmil Arilje.

Na svečanosti su uručene zahvalnice partnerima koji su učestvovali u sprovođenju projekta u Srbiji - Udruženju poslovnih žena, Centru za transfer tehnologije - Univerziteta u Beogradu, Institutu za nuklearne nauke "Vinča", Auto-klasteru Srbije, Beogradskom sajmu, Advantage Austria Serbia, Master centru Novosadskog sajma, EU info centru, Nemačko-srpskoj privrednoj komori, Belgrade Venture Forumu.

EEN mreža je aktivna u preko 60 zemalja širom sveta i okuplja 3.000 eksperata koji dolaze iz više od 600 organizacija. Evropska mreža preduzetništva pruža set standardizovanih usluga sektoru malih i srednjih preduzeća, koji se odnose na internacionalizaciju poslovanja, podršku u pristupu finansiranju, programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata.

U Srbiji je za sprovođenje usluga EEN mreže zadužen Konzorcijum EEN Srbija, čiji je koordinator Privredna komora Srbije, dok su ostale institucije u Konzorcijumu Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Institut "Mihajlo Pupin", Poslovni inkubator Novi Sad, Univerzitet u Nišu i Razvojna agencija Srbije, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.