NavMenu

Počela nedelja italijanske kuhinje - Osetite čari Mediterana (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2018. 15:30
Komentari
Podeli
Italijanski pršut, sir i rižoto iz Pijemonta, masline iz Lacija, čuvena Vecchio Varzi salama iz Lombardije, nadaleko poznata mocarela, originalna espreso kafa... Svi ovi autentični ukusi, zaliveni vinom iz Veneta doneli su dašak Italije u hotel Hyatt Regency gde je u ponedeljak i zvanično počela Nedelja italijanske kuhinje koja se obeležava u celom svetu. Manifestacija će trajati sve do 25. novembra, a u Srbiji će biti obeležena različitim programima u Beogradu, Novom Sadu, Subtici i Nišu.

- Ovogodišnja tema jeste Mediteranska ishrana koja Italiju čini jednom od najzdravijih zemalja na svetu. Nedelja italijanske kuhinje obeleževa se u 110 zemalja sveta, sa više od 1300 dešavanja. Poljopirvredno prehrambeni sektor je nešto što predstavlja simbol Italije, ali i konkretan element ekonomije i identiteta Italije. Ovaj sektor obuhvata preko 220 mlrd EUR prometa u Italiji, 44 mlrd EUR u izvozu i utiče na 13% BDP- rekao je ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo (Carlo Lo Cascio).

Kako je istakao, ovogodišnji pristup Nedelji italijanske kuhinje biće spoj ekonomije, kulture, tradicije, ali i zdravlja. Tako je za promociju kulturnog aspekta hrane zadužen Italijanski institut za kulturu (IIC), čiji je direktor David Skalamani (Davide Skalmani), najavljaujući dešavanja za naredni period, poručio da je ishrana sama po sebi kultura.

- Tako ćemo u Italijanskom kulturnom centru najpre govoriti o istoriji sireva i o tome kako su oni predstavljeni u umetnosti i kulturi uopšte. Sir, inače, ima tu specifičnu istoriju, s obzirom na to da je u početku smatran za hranu siromašnih, a tek je kasnije to postalo nešto rafinisano i fino, namenjeno bogatijim slojevima društva. Samim tim, interesantno je videti kako su ovu vrstu hrane umetnici predstavljali u renesansi i baroku dosta, jer su zaita mnogo obraćali pažnju na nju. U četvrtak sledi posebno veče posvećeno književnosti i hrani, što će biti veoma zanimljivo s obzirom da su mnogi autori imali hranu kao temu svojih radova - rekao je Skalamani.

Marina Skonjamiljo (Marina Scognamiglio) iz Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE) najavila je degustaciju različitih vrsta maslinovog ulja, prilikom koje će stručnjak iz Italije govoriti o specifičnostima tog ulja. Ukazala je i na značaj Mediteranske kuhinje, koju je Unesko 2010. stavio na listu nematerijalnih dobara.

Gospođa Skonjamiljo rekla je i da je Italijanska agencija za spoljnu trgovinu tokom 2018. organizovala 18 događaja, pri čemu su neki održani u Srbiji, a bilo je nastupa srpskih kompanija na sajmovima u Italiji. Kako je istakla, Vlada Italije potrošila je čak 340.000 EUR za promociju u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, što je pružilo šansu italijanskim privrednicima da nastupaju na sajmovima u Srbiji, ali i srpskim privrednicima da predstave svoje proizvode u Italiji.

Program treće Nedelja italijanske kuhinje obogatiće i Maxi supermarketi u Srbiji koji već od 15. novembra predstavljaju posebne promocije posvećene italijanskim proizvodima, pod nazivom Italija po vašem ukusu, a ponuda će trajati do 28. novembra.

Takođe će biti predstavljena kulinarska umeća kroz kuvanje uživo, što je takođe jedna od karakteristika ovogodišnje Nedelje italijanske kuhinje, tako da je glavni kuvar Nenad Veljković već pripremao italijansku hranu 17. novembra, a to će ponoviti u subotu 24. novembra u Maxi supermarketu Alonso, dok će italijanski kuvar ovenčan Mišelin zvezdom, Eros Piko, održati "masterklas" u HoReCa centru Metro Cash and Carry u utorak 20. novembra.

U skladu sa tradicijom iz prethodnih godina, pod inicijativom Svi za sto 26 restorana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Subotici ponudiće, takođe od 19. do 25. novembra, poseban meni za degustaciju, posvećen trećoj Nedelji italijanske kuhinje u svetu.

Nedelju italijanske kuhinje u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia, uz podršku brenda Maxi (koji je glavni sponzor) i AgriSer.




Fotogalerija
Nedelja italijanske kuhinje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.