NavMenu

Otvorena renovirana pirotska srednjovekovna tvrđava Momčilov grad

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2018. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Elena Dijour/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljana Berić danas su presecanjem vrpce svečano otvorili renoviranu srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, prenose Pirotske vesti.

Ovaj turistički biser Pirota renoviran je zahvaljujući programu prekogranične saradnje između Pirota i bugarskog grada Montana, a, prema rečima gradonačelnika Vasića, u planu je da se verovatno na proleće nastavi uređenje tvrđave, tačnije opremanje modernim tehnologijama poput 3D virtuelnih tura i mnogih drugim sadržajima.

- Mogu sa ponosom da kažem da smo mnoge simbole našeg grada obnovili, dali im novo ruho. Tu mislim i na gradski Kej i na Omladinski stadion, zatvoreni bazen, ali i na tvrđavu koja je simbol grada i svedoči o istoriji našeg grada. Zahvaljujem se ministru Popoviću koji je posetio naš grad. Mogu da pohvalim izvođače, da se zahvalim Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ljudima iz KLER-a koji su pratili realizaciju ovog projekta. Zadovoljstvo mi je da kažem da je ovaj projekat finansiran mahom iz sredstava EU, iz Prekograničnog programa, da je više od 300.000 EUR donacija, dok je ukupna vrednost radova oko 400.000 EUR. Učestvovali smo i mi u finansiranju, u izradi tehničke dokumentacije i nadzoru. Nadam se da će na ovaj način turistička ponuda grada biti još sadržajnija. Pozivam građane da uživaju u tvrđaci i želim da najavim da ćemo već na proleće krenuti sa daljom modernizacijom tvrđave, pre svega u pogledu audio-vizuelnih sadržaja i modernih tehnologija, otvaranja suvenirnice i drugih sadržaja - kazao je gradonačelnik Vasić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.