NavMenu

Nijedna lokalna samouprava nije dobila pozitivnu ocenu državnih revizora o finansijskom poslovanju

Izvor: Beta Subota, 17.11.2018. 12:28
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović izjavio je danas da nijedna lokalna samuprava u Srbiji nije dobila pozitivnu ocenu državnih revizora o finansijskom poslovanju.

Pejović je na skupu u Beogradu kazao da je od 2009. godine DRI uradio ukupno 1.000 izveštaja, da se polovina odnosi na jedinice lokalne samuprave koje su najčešće dobile ocenu "rezerva".

- Nažalost nijedna lokalna samuprava nije dobila pozitivnu ocenu - rekao je Pejović na skupu u Beogradu gde je sedam lokalnih samuprava potpisalo ugovore o saradnji o unapređenju dobre uprave i borbi protiv korupcije, pod pokroviteljstvom USAID-a.

On je rekao da revizori mogu da daju četiri ocene: pozitivnu, negativnu, rezervu i da se uzdrže od davanja ocena.

- Da bi izveštaji bili pozitivno ocenjeni to znači da oni treba da budu iskazani istinito, objektivno i pouzdano. To znači da ili nema odstupanja ili da mi utvrdimo da su ta odstupanja manjeg obima i značanja. Negativna cena je kada su ta odstupanja veoma velika, rezerva je kada je između pozitvine i negativne ocene, a uzdržavamo se u posebnim uslovima kada na primer nemamo dovoljno dokumenata - rekao je Pejović.

On je rekao da bi lokalne samuprave trebalo da imaju efikasnije interne kontrole, jer "kontrola treba da bude brana budućim nepravilnostima" i da očekuje da će u tome pomoći projekat USAID-a.

Pejović je najavio da će od naredne godine, a zahvaljući sporazumu sa USAID, Državna revizorska institucija menjati svoj stretški plan i načine kontrole.

Dosad je DRI sprovodio kombinovanu reviziju, koja je bila spora i na izveštaje se čekalo do kraja godine.

Pejović je kazao da će se ubuduće raditi tri revizije - revizija finansijskog poslovanja, pravilnosti i svrsishodnosti.

Revizija finasijskog poslovanja podrazumevaće kontrolu prema budžetskom kalendaru, dok će revizija pravilnosti poslovanja podrazumevati kontrolu obračuna plata, javnih nabavki koje su činile od 60 do 80 odsto nepravilnosti u radu lokalnih samuprava.

Najviše promena donosi uvođenje sistema revizije svrsishodnosti za koje je obuke prošlo 48 revizora, što će omogućiti formiranje 12 timova koji će rad lokalnih samuprava ispitivati po 12 tema.

Pejović je kazao da je revizija svrsishodnosti veoma važna, jer mnoge poslovne odluke mogu biti dobro proknjižene i planirane, ali da nisu donele željeni rezultate.

- Građane mnogo ne interesuju knjiženja, ali da li je nešto urađeno svrsishodno to ih jako interesuje, da li je usluga za koju su dali svoje pare kvalitetana, u koje namene su otišla i na kraju da li je dobijen planirani rezultat - naveo je predsednik DRI.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.