NavMenu

Kina zainteresovana za obuku pilota u Vršcu

Izvor: B92/Tanjug Nedelja, 18.11.2018. 12:43
Komentari
Podeli
(Foto: Maxim Petrichuk/shutterstock.com)
Kina je zainteresovana za obuku pilota u Vazduhoplovnoj akademiji u Vršcu, izjavio je ambasador Kine Li Mančang tokm posete SMATSA u Vršcu.

- Kina je ogormno tržište i kada je reč o pilotima, mi ćemo poslati izveštaj u Kinu da vidimo kako ćemo pokrenuti ovu saradnju. Mislim da postoji veliki prostor za saradnju i veliko interesovanje - rekao je Li, koji je obišao Vazduhoplovnu akademiju u Vršcu zajedno sa direktorom Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATS-a) Predragom Jovanovićem.

Ambasador kaže da bi ta saradnja mogla da se odvija na dva nivoa, pošto kineska civilna aviokompanija ima veliku potražnju za pilotima, ali i sa kineskom akademijom za pilote.

Li je nakon sastanka sa Jovanovićem isprobao i najsavremeniji simulator letenja koji se koristi u završnoj fazi obuke i zatim se sa pilotom provozao avionom Cesna.

Jovanović je rekao da je kineskom ambasadoru predstavio kapacitete Vazuhoplovne akademije u Vršcu i mogućnosti za obuku kineskih pilota.

- Ovo je jedinstven kompleks u ovom delu Evropu, gde je na 350 hektara smeštena škola za pilote i sopstveni aerodrom, sa jednom betonskom i dve travnate piste, servis za održavanje vazduhoplova i kontrola letenja. To je jedan zaokružen proces koji možemo ponuditi - naveo je Jovanović.

S obzirom na prognozu da će, kako je rekao, u svetu nedostajati u narednih 20 godina gotovo 800.000 pilota i da će se najviše njih tražiti u regionu Azija - Pacifik, a najviše u Kini.

- Mislim da možemo ponuditi kineskim partnerima kvalitetnu obuku uz prihvatljivu cenu. Kineski studenti bi učili ovde u jednom prijateljskom okruženju, pošto su građani Kine ovde uvek dobrodošli - poručo je direktor SMATSA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.