NavMenu

Sud zabranio izgradnju male hidroelektrane Pakleštica na Staroj planini

Izvor: Blic Petak, 16.11.2018. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Vrhovni kasacioni sud uvažio je žalbu Ministarstva za zaštitu životne sredine, poništio presudu Upravnog suda i potvrdio rešenje Ministarstva kojim se zabranjuje gradnja male hidroelektrane Pakleštica na reci Visočici.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine podnelo je žalbu na Odluku Upravnog suda u Beogradu, koji je u aprilu poništio rešenje Ministarstva. Tim rešenjem utvrđeno je da postoje znatne razlike u studiji uticaja na životnu sredinu koju je izradio investitor i stanja na terenu utvrđenog nadzorom Zavoda za zaštitu prirode.

Kako je utvrdio Zavod, u studiji uticaja nije navedeno da u reci postoje zaštićene životinjske vrste, potočna pastrmka i potočni rak, koje su stručnjaci Zavoda našli. Zbog toga je Ministarstvo odlučilo da gradnje ne može biti, jer dozvola ne bi mogla da bude izdata da su te činjenice bile izdate kada je data saglasnost na studiju o preoceni uticaja na životnu sredinu. Investitor je podneo tužbu Upravnom sudu, koji je, međutim, utvrdio da na pravnoj snazi ostaje ranije rešenje. Međutim, Vrhovni kasacioni sada je takvu odluku poništio.

Članovi Udruženja Odbranimo reke Stare planine tvrde da ovo nije jedinstven slučaj, te da su stručnjaci i u Rakitskoj reci, gde takođe treba da se gradi mala hidroelektrana, našli zaštićene životinjske vrste koje se ne pominju u studiji uticaja na životnu sredinu.

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista ovog udruženja. kaže da je slučaj Pakleštica završen i da će aktivnosti meštana Stare planine biti preusmerene na druge reke.

- Sada se borimo za Rakitsku reku pre svega. Nećemo odustati od namere da odbranimo naše reke - rekao je Jovanović za Blic.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.