NavMenu

Digitalizacija, smanjenje taksi i naknada u 680 administrativnih postupaka od prve polovine 2019. - Ukidaju se M4 i M-UN obrazac

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.11.2018. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Građane i privredu Srbije u prvoj polovini sledeće godine očekuje smanjenje dokumentacije, skraćenje rokova za izdavanje dozvola, rešenja i saglasnosti, kao i umanjenje taksi i naknada u čak 680 administrativnih postupaka sa kojima se svakodnevno susreću u svom poslovanju, najavljeno je na 4. Međunarodnom forumu o saradnji u organizaciji Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Republičkog sekretarijata za javne politike, najavljene olakšice rezultat su višegodišnjeg projekta Vlade Srbije e-Papir, koji za cilj ima digitalizuju svih administrativnih postupaka, kao i projekta za unapređenje poslovnog okruženja koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC) uz podršku Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Smanjenje administrativnog opterećenja nalazi se u fazi analize preporuka za pojednostavljivanje administrativnih procedura u nadležnih 20 organa i ministarstava.

- Preporuke su rezultat detaljne analize svih 680 postupaka i procedura iz različitih oblasti i industrija, ali i razgovora sa preko 200 malih i srednjih preduzeća i više sektorskih udruženja u 15 gradova Srbije, kao i odlične saradnje sa Republičkim sekretarijatom za javne politike - izjavio je Eugeniu Osmočesku (Eugeniu Osmochescu), menadžer Projekta IFC za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji.

Prema rečima Bojane Tošić, direktorke Republičkog sekretarijata za javne politike, kraljni cilj projekta e-PAPIR je da čitava privreda svoje administrativne obaveze završava online, iz svojih kancelarija.

- Prvi rezultati su već tu i ukidanjem M4 i M-UN obrasca u narednoj godini, procenjuje se ušteda privredi u iznosu od oko tri milijarde dinara – naglasila je ona.

Sa druge strane, cilj trogodišnjeg Projekta za unapređenje poslovnog okruženja je smanjenje administrativnog opterećenja za privredu, pojednostavljivanjem čak 1.750 administrativnih postupaka – licenci, dozvola, saglasnosti i drugih dokumenata, kao i omogućavanje elektronskog izdavanja 100 dozvola, te uklanjanje praksi koje negativno utiču na razvoj konkurencije, rečeno je na Forumu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.