NavMenu

EBRD upozorava - Jak otpor privatizaciji u FBiH

Izvor: Indikator Sreda, 14.11.2018. 16:08
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ellica/shutterstock)Sarajevo
Bosna i Hercegovina treba čvrsto opredeljenje za novu reformsku agendu nakon što se uspostave nove vlade nakon izbora u oktobru 2018. godine, navodi Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Reforme moraju da uključe konkretan, merljivi skup poboljšanja investicijske klime i standarde upravljanja, kao i unapređenja približavanja zemlje EU, naveo je EBRD u svom Transition Reportu 2018-2019, izveštava Indikator.

U februaru 2018. godine, podseća EBRD, Vlada Federacije BiH odobrila je plan privatizacije za 2018. na osnovu kojeg treba da bude prodat državni kapital u četiri velike kompanije: Energoinvest, Energopetrol, Aluminij i Sarajevo osiguranje.

Međutim, otpor procesu privatizacije unutar Federacije ostaje jak, a izgledi za uspešnu prodaju su ograničeni.

Takođe, nije bilo nikakvog napretka prošlih godina u privatizaciji telekomunikacijskih kompanija BH Telecom i HT Mostar.


- Napredak u ovoj oblasti ne bi samo poboljšao finansijsku održivost kompanija, već bi pokazao pravu posvećenost privlačenju investicija u ključne sektore - dodaje EBRD.

Potrebni su dodatni napori za rešavanje nekvalitetnih kredita (NPL) s obzirom na to da banke i dalje nailaze na poteškoće i otpisa problematičnih kredita ili njihove prodaje nebankarskim subjektima, napominje EBRD.

EBRD predviđa da će ekonomija BiH porasti za 3,0% u 2018. godini, što je ista stopa rasta kao i 2017. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.