NavMenu

CarGo proširio vozni park nabavkom 20 hibridnih automobila Toyota

Izvor: Balkan Green Energy News Sreda, 14.11.2018. 15:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: topnatthapon/shutterstock.com)Ilustracija
CarGo, servis koji omogućava naručivanje vožnje preko mobilne aplikacije, kao društveno odgovorna kompanija proširila je svoj vozni park nabavkom 20 novih Toyota hibridnih automobila koji smanjuju emisiju štetnih gasova i tako doprinose zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju srpskog startapa.

Ovo je prvi deo investicionog ciklusa, a CarGo će do kraja godine svoj vozni park proširiti nabavkom još 30 novih Toyota hibrida, kaže kompanija.

- Nasuprot pritiscima određenih lobi grupa, pokušajima da se ugasi naša aplikacija i onemogući dalji rad CarGo kompanije, rešili smo da se za svoja prava i prava građana borimo ulaganjima - navodi se u saopštenju.

Hibridni automobili smanjuju emisije jer prelazak sa upotrebe električnog motora na upotrebu motora sa unutrašnjim sagorevanjem u pravom trenutku tokom ubrzanja obezbeđuje veću energetsku efikasnost, što je naročito korisno u gradskom saobraćaju. U Evropskoj uniji, na primer, emisije gasova sa efektom staklene bašte za koje je odgovoran drumski saobraćaj su se u periodu od 1990. do 2010. godine povećale za više od 20% i sada čine približno petinu ukupnih emisija CO2, čime značajno doprinose klimatskim promenama.


Sporne izmene zakona o prevozu putnika

Taksi udruženja su ranije više puta blokirala centar Beograda zahtevajući ukidanje aplikacije CarGo, a Skupština Srbije je u oktobru usvojila izmene zakona o prevozu putnika.

Prema ranijem saopštenju jednog od najpoznatijih domaćih startapa, izmenama zakona se zabranjuje rad alternativnih prevoznika u saobraćaju, pa tako i kompanije CarGo, srpskog odgovora na Uber.

CarGo je nastavio rad, zadobivši podršku 8 najvećih srpskih IT organizacija, koje su tražile da se predložene izmene zakona ne usvoje i da se omogući uključivanje IT sektora u traženje rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve.

Organizacije koje su podržale CarGo su Niški klaster naprednih tehnologija, Subotički IT klaster, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa "Digitalna Srbija", Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.