NavMenu

Akcije Fintel energije na Beogradskoj berzi od 20. novembra

Izvor: eKapija Sreda, 14.11.2018. 15:45
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Nakon gotovo 80 godina u Srbiji se ispisuje nova stranica ključne misije berze i tržišta kapitala – prikupljanje kapitala u postupku inicijalne javne ponude.

Novu istorijsku stranicu Beogradske berze, osnovane još 1894. godine, ispisuje srpska Fintel energija a.d. čijim će se akcijama, nakon uspešno sprovedene inicijalne javne ponude trgovati počev od utorka, 20. novembra.

Time je Komisija za listing Beogradske berze potvrdila da je obavljen i poslednji formalni korak do uključenja akcija Fintel energije a.d. na najkvalitetniji segment srpske berze, njen Prime listing.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponde upisano je preko 1,5 miliona akcija. Ovim postupkom Fintel energija a.d. je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

- Prva inicijalna javna ponuda u Srbiji nakon 80 godina od višestruke je izuzetne važnosti, kako za samu kompaniju Fintel energija, tako i za Beogradsku berzu, ali pre svega za srpski finansijski i ekonomski sistem uopšte. Berze ne služe same sebi. Berze služe pre svega kompanijama sa jasnim vizijama budućnosti kako bi finansirale put ka novim, višim fazama razvoja kojima streme i za koje imaju jasne planove. Koliko je ovakav segment finansiranja razvoja ekonomije marginalizovan kod nas, potvrđuje podatak da je inicijalna javna ponuda Fintel energije prvo javno korišćenje mehanizama tržišta kapitala, esencije tržišne ekonomije, u našoj zemlji nakon 18 godina njene trancizije upravo ka tržišnoj ekonomiji. Beogradska berza, iako dramatično finansijski oslabljena, u neprestanoj je promociji upravo tržišne ekonomije, te ulaže značajna sredstva kako bi primer Fintel energije bio tek prvi u nizu odvažnih koraka srpskih kompanija da transparentnošću svoje poslovne vizije zadobiju poverenje ulagača i svoju poslovnu viziju pretvore u stvarnost. Akcionarima i menadžmentu Fintel energije želim miran i stabilan rast i čestitam na hrabrosti i strpljenju koje su uložili u ovaj istorijski poduhvat kojim je vraćen smisao postojanju berze u Srbiji. Investicionoj javnosti potvrđujemo da ćemo pažljivo motriti ispunjenje obaveza transparentnog korporativnog izveštavanja koje dolikuje Prime listingu, dok istovremeno čvrsto verujemo da će i sama Fintel energija stremiti I dostići nivo korporativnog upravljanja iznad dosadašnje prakse, ne samo Srbije, već i regiona – izjavio je Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, povodom zakazivanja prvog trgovačkog dana na Berzi za akcije Fintel energije.


Prema navodima izvršnog direktora kompanije Fintel Energija Ticijana Đovanetija (Tiziano Giovannetti), prodato je 1.510.506 akcija, čime je prikupljeno 6,3 mil EUR za novi investicioni ciklus. Ova kompanija je, kako kaže Giovannetti, zadovoljna brojem prodatih akcija, kao i interesovanjem investitora, obzirom da je ovo prvi IPO u Srbiji.

- Prikupljeni kapital nameravamo da investiramo u naše projekte u Srbiji. Smatramo da smo u Srbiji postavili ogledni primer na koji način bi trebalo pristupiti svim potencijalnim ulagačima. Ova investicija će nam dodatno pomoći u realizaciji naših planova, a nadamo se da smo transparentnošću celog projekta pokazali i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije - rekao je Đovaneti.

Akcijama Fintel energije će se na Beogradskoj berzi trgovati od 20. novembra, a ukupna očekivana tržišna kapitalizacija odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel Energija iznosiće oko 112 mil EUR na početku trgovanja. Od tog dana, i profesionalni investitori i građani imaće priliku da akcijama Fintel energije trguju svakog radnog dana od 9 do 14 sati, baš kao i ostalim akcijama dostupnim za trgovanje na Beogradskoj berzi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.