NavMenu

Eksploatacija bakra iz nalazišta Čukaru peki počinje 2022. godine - Posao za 600 ljudi

Izvor: eKapija Sreda, 14.11.2018. 15:39
Komentari
Podeli
Eksploatacija bakra iz nalazišta Čukaru peki kod Bora počeće 2020. godine, najavio je Veljko Ćulafić, projekt menadžer u kompaniji Rakita Exploration Bor. Govoreći na osmoj međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji, Ćulafić je rekao da ta kompanija, koja je dozvolu za eksploataciju na ovom nalazištu dobila u februaru, planira završetak studije izvodljivosti do sredine naredne godine.

- Od 2012. godine izbušili smo 220.000 m3 i u to uložili više od 60 mil USD. Ukupna ulaganja do 2020. godine iznosiće 550 mil USD, a do kraja eksploatacije rudnika očekujemo ulaganje od još 457 miliona USD. U planu je zapošljavanje 600 ljudi i još 300 posredstvom podizvođača radova, a u budžet Srbije će kroz poreze i rudnu rentu biti uplaćeno 450 mil USD - rekao je Ćulafić i na to dodao cifru od preko 100 mil USD operativnih troškova godišnje koji će biti napravljeni u Srbiji i takođe će imati uticaja na ekonomiju.

- Naša želja je da rudarstvo dostigne udeo od 5% u BDP-u Srbije - istakao je Ćulafić.

On je kazao da je Čukaru peki među 30 najvećih projekata za eksploataciju bakra u svetu i ocenio da će on Srbiju na svetskoj rudarskoj mapi označiti kao velikog proizvođača bakra.

Govoreći o projektu Jadarit kompanije Rio Tinto u Srbiji, Marni Finlejson (Marnie Finlayson), generalni direktor kompanije Rio Tinto Minerals, rekla je na konferenciji u Beogradu da bi ovaj mineral koji je pronađen samo u Srbiji mogao da snabdeva veći deo sveta litijumom i bornom kiselinom, te da i dalje izaizva veliku pažnju naučnika.

- Potražna za litijumom raste, jer se pokazao kao najbolji za snabdevanje energijom - rekla je Finlejson i istakla da će se jadarit iz nalazišta kod Loznice koristiti za proizvodnju litijum karbonata za potrebe industrije stakla i keramike, kao i za poljoprivredu.

Ona je naglasila da je Jadar dugoročni projekat koji Rio Tinto želi da razvija tako da bude ponosan na njega.

Teodora Dačev (Teodora Dachev), izvršni direktor i predsednik kompanije Mundoro Capital koja takođe posluje u timočkom regionu, kazala je da se stabilnost pravnog okvira u Srbiji znatno poboljšala prethodnih godina, otkad ta kompanija posluje u Srbiji, naročito u smisu Zakona o rudarstvu, ali je kao problem istakla pristup pravima na minerale.

- Neophodno je da se brže prelazi sa istraživanja na eksploataciju i za to je potrebno veće razumevanje vlade / rekla je Dačev i navela da u Srbiji samo 9% nalazišta bakra na kraju preraste u rudnike.

Ona je predstavila i poslednje istraživanje kanadskog Frejzer instituta, po kojem je Srbija napredovala kada je reč o privlačenju investicija u rudarstvu, pa je sada po tom kriterijumu na 4. mestu u Evropi i 31. u svetu.

Osmu po redu dvodnevnu konferenciju o mineralnim resursima u Srbiji otvorio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, rečima da Srbija može da bude jedan od vodećih proizvođača bakra u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona, prenela je agencija Tanjug.

On je istakao da investicije u rudarstvu, od decembra 2014. godine do sada, ukupno vredne više od jedne milijarde evra i dodao da je rudarski sektor u ofanzivi.

- To je trenutno najdinamičniji sektor privrede u koji vlada polaže velika nadanja. Rudarski sektor će nastaviti ubrzano da se razvija i imaće ogroman uticaj na razvoj Srbije i rast BDP-a - naglasio je on.
Rudarska aktivnost u Srbiji se, prema rečima Antića, intenzivira.

- Imamo više od 130 aktinih istražnih polja, preko 250 eksplatacionih polja na kojima se odvija vrlo intenzivna aktivnost. U 2010. godini nivo planiranih investicija je bio oko 24 miliona evra, a u 2017. su ukupno realizovane investicije u istraživanja koja su vredna više od od 100 miliona evra. Vidimo da su uvećana četiri puta - istakao je ministar, a preneo Tanjug.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.