NavMenu

Google menja algoritam više od 2.400 puta godišnje - Novi ekonomski poredak i kreativna industrija u fokusu konferencije BIZIT 2018

Izvor: eKapija Utorak, 13.11.2018. 15:29
Komentari
Podeli
Sa otvaranja BIZIT-a 2018Sa otvaranja BIZIT-a 2018
Glavne teme ovogodišnjeg BIZIT-a, jedne od najvećih regionalnih biznis i IT konferencija, koja je održana 7. i 8. novembra u Klubu poslanika u Beogradu, bili su Data Centri, sajber bezbednost i internet slobode. Razgovaralo se i o poslovnom softveru, integrisanim poslovnim rešenjima, veštačkoj inteligenciji, cloud sistemima i blockchain-u.

Jedan od panela na BIZIT-u 2018 bio je posvećen obrazovanju za budućnost i industriji 4.0.

Kao i svake godine, fokus BIZIT-a bio je na primeni savremenih tehnologija u poslovne svrhe, a skup je imao za cilj da ukaže na najmodernija rešenja u domenu biznis tehnologija, analizira i prognozira trendove, i okupi najuticajnijie ljude iz poslovnog sveta. Oni su tokom dva dana trajanja konferencije razmenjivali iskustva, ali i demonstrirali na praktičnim primerima prednosti uvođenja modernih tehnologija u svakodnevne poslovne procese.


Korporativna gejmifikacija - iskustva iz igara u poslovanju

Korporativna gejmifikacija predstavlja upotrebu iskustava iz sveta video igara zarad unapređenja sposobnosti zaposlenih, kako bi svakodnevni rad bio još efikasniji. Kako je u svojoj prezentaciji istakao Branislav Kovačević, direktor i osnivač Founder Hub-a, igre danas generišu više prihoda od muzike i filmova – 108,4 mlrd USD u 2017. godini, a očekuje se da vrednost tržišta dostigne 230 mlrd USD do 2022. godine. Prosečan igrač ima 35 godina, što razbija zablude o tome da se "samo deca igraju".

- Principi gejmifikacije se primenjuju u izuzetno ozbiljnim kompanijama, gde radne napore čine zabavnim i lakšim. Tu se ubrajaju Ford, SAP, Microsoft, IBM, Deloitte i ostali. Zahvaljujući tehnikama gejmifikacije, tehnike motivacije aktiviraju urođene želje za napretkom, takmičenjem i priznanjem - istakao je Kovačević.

On je objasnio da gejming (igranje video igrica) nije isto što i korporativna gejmifikacija, koja predstavlja "integraciju principa i mehanizama igre u funkcionisanje kompanije sa ciljem poboljšanja poslovnih rezultata, produktivnosti i motivacije zaposlenih". Prema rečima Kovačevića, ovaj proces veoma podstiče timski rad, društvene aktivnosti i produktivnost uopšte.

Na BIZIT-u je predstavljeno i konkretno rešenje – aplikacija Trajectorio koja zaposlenima i menadžmentu omogućava da odmah počnu da primenjuju metod korporativne gejmifikacije.


Google želi da nas upozna

Miroslav VargaMiroslav Varga
Miroslav Varga, stručnjak za onlajn marketing, statističke analize i data mining, bavio se u svojoj prezentaciji temom koja je izazvala veliku pažnju posetilaca: "Da li će Google i u budućnosti raditi za vas". Gost iz Hrvatske radi u firmi Escape, koja je jedna od manje od 100 firmi koje imaju sertifikat Premier Google Partnera.


On je istakao da Google menja svoj algoritam više od 2.400 puta godišnje, što u praksi znači 11 puta svakog radnog dana, a svakog dana se "gugla" od 3 do 5 milijardi puta. Sve to, i još mnogo toga, radi Google Machine Learning algoritam.

- Ovaj algoritam mašinskog učenja će zato imati ogroman uticaj na kompletan onlajn svet, imajući u vidu važnost Google-a u današnjim okvirima. Naravno, za Google je veoma važno da maksimizuje prihode od reklamiranja, pošto je to glavni izvor njegove dobiti, pa u tom smislu pokušava da što bolje upozna svakoga od nas, prevashodno kroz pretrage i monitoring onlajn aktivnosti - rekao je Varga.

On je govorio i o različitim reklamnim kampanjama, ističući posebno SDC, odnosno Smart Display Campaign sistem, koji se pokazao naročito učinkovitim, a naveo je i primer korišćenja Google ML-a za analizu i proveru oglasa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.