NavMenu

Miks starog i novog na 56. Međunarodnom sajmu nameštaja u Beogradu

Izvor: eKapija Nedelja, 11.11.2018. 15:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: WorldWide/shutterstock.com)Ilustracija
Glavni utisak sa beogradskog Međunarodnog sajma nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije 2018. mogao bi se sažme u kovanicu "retro-inovacije". Ove, samo naizgled nespojive, pojmove na 56. po redu smotri izlagača nameštaja ujedinila je rastuća potreba tržišta za funkcionalnošću koja ide pod ruku sa modernim dobom sa jedne, i želja za povratkom prirodnim materijalima i starinskim detaljima u izradi nameštaja, s druge strane. U moru bogate i raznovrsne sajamske ponude za oko najviše zapadaju artisanski komadi od punog drveta i svedeni dizajn u kombinaciji sa novim tehnologijama i proizvodima u službi udobnosti i kvaliteta.

Na ovogodišnjem Sajmu nameštaja (6-11. novembra) posetiocima sajma i poslovnim partnerima predstavilo se više od 500 izlagača iz 45 zemalja, a oni sa kojima smo razgovarali uglavnom su zadovoljni svojim nastupom na ovoj manifestaciji, posetom i interesovanjem kupaca za njihove proizvode, kao i ostvarenim kontaktima sa potencijalnim partnerima.

Nameštaj od masiva ručne izrade

Na štandu u Hali 2 naišli smo na predivne, ručno rađene komade kućnog nameštaja od punog drveta. Tu su klub stolovi i trpezarijski stolovi retro izgleda, komode klasičnog stila, ali i police modernih linija.

Prema rečima Nataše Trajković, jedne od vlasnika beogradske porodične firme Mala fabrika nameštaja, njihova proizvodnja je od male stolarske radionice za dve godine izrasla u firmu sa 10 radnika, 500 m2 poslovnog i proizvodnog prostora i 15 industrijskih mašina za proizvodnju nameštaja od masiva, uglavnom oraha, jasena, hrasta i bukve.

- Ove godine smo prvi put na sajmu i zadovoljni smo, ljudi pozitivno komentarišu naše proizvode i prepoznaju brend, što je najvažnije. Mi smo novi na tržištu i tek se probijamo, pa se veći deo našeg asortimana po cenama može uporediti sa skupljom ivericom, a na sajmu odobravamo i popust od 5% – kaže Nataša Trajković i napominje da kompanija polako širi asortiman, pa odnedavno u ponudi imaju i nameštaj u kombinaciji drveta i metala.

Akcenat na domaćim brendovima

Još jedna firma koja je ove godine stavila akcenat na nameštaj od masivnog drveta je Nitea iz Beograda. Prema rečima Jovane Anđić, menadžera prodaje ove kompanije koja se bavi uvozom i prodajom kućnog i kancelarijskog nameštaja, na ovogodišnjem sajmu nameštaja odlučili su da promovišu kućni nameštaj od punog drveta domaćih proizvođača čiji su zastupnici.

- Želeli smo da predstavimo domaće brendove i drveni nameštaj koji je poslednjih par godina jako popularan, pa smo na svom sajamskom izložbenom prostoru između ostalog predstavili sofe, fotelje, radne i trpezarijske stolove i krevete od hrastovine brenda Gazzda iz Bosne i Hercegovine – istakla je Anđić.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Ona je naglasila da Nitea odobrava sajamski popust od 20% na ceo asortiman, koji će trajati i nedelju dana po završetku sajma.

Kućice "za poneti" i garniture na "klik"

Na štandu renomiranog srpskog proizvođača nameštaja, kompanije Simpo a.d. iz Vranja, očekivano, velika gužva. Simpo je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade Sajamski ključ za kreativno osmišljen sajamski nastup, a posetioci najviše zagledaju neobičnu, "minijaturnu" montažnu planinsku kućicu od jelovog drveta.

- Ove kućice, koje su kompletno opremljene delom za sedenje i kupatilom i za čiju montažu je potrebna samo betonska ploča i izlaz za struju i kanalizaciju, radiće se u Simpovoj fabrici, za irsko tržište, po nacrtu inostranih partnera sa kojima su pregovori u toku – otkriva direktor marketinga Simpa Jovana Nestorović i dodaje da će Simpo biti i zastupnik za prodaju kućica za tržište Srbije i regiona.

Prema njenim rečima, Simpo ovogodišnju kolekciju na sajmu nameštaja prikazuje pod slaganom "Nova dimenzija udobnosti".

- Udobnost smo podigli na jedan sasvim novi nivo, ne samo kroz dizajn, nego i kroz upotrebu materijala kao što su silikonska punjenja, punjenja perjem, HR pene i memori pene, kao i uz posebnu funkcionalnost proizvoda kroz elektronske mehanizme. Tako sada jednim klikom na dugme Simpovu garnituru iz sedećeg položaja možete da razvučete u ležeći. Reč je novoj tehnologiji u industriji nameštaja i to je potpuni hit na ovogodišnjem sajmu – kaže sagovornica eKapije.

Ona dodaje da je odziv kupaca odličan i naglašava da Simpo na postojeće popuste od 10 i 30% na ceo asortiman, za vreme sajma odobrava još 5% popusta, a vlasnici "loyalty" kartica imaju i dodatni popust.

Kvalitetna iverica i okovi

U domenu pločastih materijala i repromaterijala za nameštaj, pažnju su nam privukli novi proizvodi iz asortimana firme Omega profeks. Drvni centar iz Šapca na sajmu se predstavio novim brendom iverice i okova za nameštaj.

- U pitanju je nov proizvod u našem prodajnom asortimanu, kvalitetna Skin iverica renomiranog italijanskog prozvođača, a novina je i da ćemo od 1. januara biti zvanični distributer za Srbiju jednog od najboljih okova za nameštaj na svetu, marke Grass – kaže Branko Ivanov, komercijalista za teritoriju Vojvodine.

On ističe da su se brojne arhitekte zainteresovale za njihove nove proizvode, u želji da, kako kaže, u svojim budućim projektima primene kvalitetniju ivericu i okove.

Udobni jastuci, dušeci i posteljina

HealthCare Europe, internacionalna kompanija za proizvodnju memorijske pene i proizvoda od memorijske pene, na ovogodišnjem Sajmu nameštaja predstavila se novom kolekcijom proizvoda.

(Foto: Luca Santilli/shutterstock.com)
– U okviru nove MLILY "ILUMINA" kolekcije imamo tri nova dušeka sa inovativnom konfiguracijom koja omogućava idealan položaj tela za odmor tokom sna – ističe Marko Davidov, direktor prodaje ove firme.

Prema njegovim rečima, novina su i dva jastuka od najkvalitetnije livene memorijske pene, od kojih je jedan perforiran, čime se postiže dodatna mekoća, udobnost i bolja cirkulacija vazduha, dok drugi sadrži takozvani "gel pad", gelasti uložak koji predstavlja poslednju reč tehnologije kada je izrada jastuka u pitanju jer ne apsorbuje toplotu tela i ostaje hladan tokom noći, pa je odlično rešenje za ljude koji se preterano znoje. On ističe i da su zadovoljni odazivom kupaca na sajmu.

– Sajam je posećen i sklopili smo dosta novih poslova – rekao je Davidov dodavši da Healthcare Europe odobrava sajamski popust na sve proizvode od 20%, a kao poseban kuriozitet naglašava i da je brend MLILY sponzor fudbalskog tima Mančester junajted.

Na štandu pored u Hali 4 svoje proizvode izlaže porodična firma Philip&Co Filipović iz Sremske Mitrovice koja već 25 godina proizvodi žičana opružna jezgra za potrebe industrije nameštaja i dušeka, a od pre jednu deceniju i sopstveni asortiman dušeka.

- Na ovogodišnjem sajmu nameštaja smo se, pored standardnog asortimana dušeka sa klasičnim žičanim bonnell jezgrom, džepnim jezgrom, dušeka od lateks pene, memori pene, bio i HR pene, predstavili i sa novim novim posteljnim programom od 100% pamuka, koji proizvodimo od ove godine – rekao nam je Borivoj Stojšić, menadžer nabavke u Philip&Co Filipović i istakao da te firma odobrava sajamski popust od 10% koji će trajati do kraja novembra.

Branislava Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.