NavMenu

Superheroji loše utiču na decu?

Izvor: N1 Petak, 09.11.2018. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Na decu odlično utiče to što se ugledaju na filmske superheroje, zar ne? Netačno. Pedijatri kažu da su dobri momci u filmovima mnogo nasilniji od loših.

Filmove o superherojima verovatno povezujete s pozitivnim lekcijama o pobedama dobra nad zlom. Novo istraživanje, međutim, pokazuje da takvi filmovi zapravo odašilju opasne poruke mladima, jer nasilje svrstavaju među odlike.

Analiza deset filmova o superherojima, snimljenih 2015. i 2016. godine, pokazala je da su protagonisti ili "dobri momci" u proseku imali 23 nasilna čina u jednom filmskom satu, a antagonisti ili "loši momci" 18.

Iznenađujuće, protagonisti su počinili i više ubistava.

Superheroji su pet puta češće bili upleteni u nasilje od superheroina.

- Deca i adolescenti superheroje vide kao dobre momke i na njih bi moglo uticati to što ih se u filmovima prikazuju kao osobe sklone rizičnom ponašanju i nasilju - kaže Robert Olumpija, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Univerziteta u Pensilvaniji i vodeći autor studije objavljene na konferenciji Američkog saveza pedijatara.

Ali, to ne znači da superheroje ne treba gledati, rekao je naučnik John Miler koji je sarađivao na studiji. Ključ je, kaže, u razgovoru o posledicama nasilja.

On preporučuje da porodice zajedno gledaju film i potom razgovaraju o nasilju. To će deci pomoći da razviju kritičko mišljenje o onome što gledaju i usklade to s porodičnim vrednostima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.