NavMenu

Poreski podsticaji za inovacije - Od 2019. bez praga za reklamne troškove

Izvor: Tanjug Petak, 09.11.2018. 12:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Privrednicima će se od početka 2019. umesto samo 10% priznavati sva ulaganja u marketinške aktivnosti, odnosno kompletna izdvajanja za reklame knjižiće se kao trošak u poreskim bilansima, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

PKS je predložila ukidanje dosadašnjeg praga za marketinške troškove, a Ministarstvo finansija je prihvatilo predlog i tu novinu, uz ranije najavljenu promenu načina obračuna poreske amortizacije, unelo u Nacrt zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Predloženim zakonskim izmenama uvažena su i zalaganja PKS za uvođenje podsticaja privredi za inovacije, istraživanje i razvoj.

Tim izmenama će se ulaganja u istraživanje i razvoj priznavati kao rashod u dvostruko većem iznosu od stvarnog troška, a 30% investicija u nova privredna društva koja će se baviti inovacionom delatnošću, knjižiće se kao poreski kredit.

Od oporezivanja će biti oslobođeno 80% prihoda ostvarenog korišćenjem intelektualne svojine, piše u saopštenju.

Prema oceni ministra finansija Siniše Malog, te inicijative PKS doprinele su da se u nova zakonska rešenja ugradi glas privrednika, a pripremljeni paket poreskih zakona donese smanjenje opterećenja i poreske podsticaje kompanijama i preduzetnicima.

PKS je saopštila da su to prvi koraci ka rasterećenju privrede, smanjenju troškova i poboljšanju poreskog ambijenta i da će 2019. biti godina reformi Poreske uprave i sistema oporezivanja u Srbiji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.