NavMenu

Belgrade Food Show - Proizvođači visokokvalitetne hrane bliže distributerima

Izvor: eKapija Sreda, 07.11.2018. 13:19
Komentari
Podeli

Posetioci na Belgrade Food Show (Foto: Asocijacija za promociju srpske hrane)Posetioci na Belgrade Food Show
Ajvar, sir sa tartufima, čvarci, domaći sokovi, med, veganski ćevapi, kačkavalj sa aromatičnim začinima, džemovi, vina... Spisak je prilično dugačak a to su samo neke od đakonija koje su izlagači predstavili posetiocima prvog Sajma hrane (Belgrade Food Show) koji je održan u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Utisci sa sajma, kako organizatora, tako i učesnika su veoma pozitivni, a svetu je poslata poruka da hrana svakako jeste jedan od najvećih srpskih brendova.

Sajam je organizovala Asocijacija za promociju srpske hrane uz podršku Projekta za Konkurentnu privredu USAID, a Belgrade Food Show zapravo predstavlja jedan pilot projekat koji je trebalo da pokaže da li u Srbiji postoji interes i tržišni potencijal. Na sajmu je bilo između 50 i 60 štandova, na kojima je oko 90 izlagača predstavilo svoje proizvode na bazi voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda.

Dejan Ranđić iz Asocijacije za promociju hrane rekao je za eKapiju da je Belgrade FoodShow ispunio očekivanja. Kako je istakao, sam sajam bio je specifičnog karaktera, jer je, osim veoma kvalitetnog konferencijskog dela, bio održan i izložbeni deo gde ljudi nisu prodavali svoje proizvode, već samo izlagali.

- To je samo po sebi nešto što je nestandardno, pošto svi izlagači praktično gledaju da kroz prodaju proizvoda izvuku tu svoju investiciju. Ipak, možemo reći da je postignut značajan uspeh, jer su i oni koji su u početku bili skeptični uvideli da je upravo jedan ovakav sajam nešto što nam je zaista potrebno. Sada nam predstoji rad na tome da povećamo manifestaciju, kako bi bio što atraktivniji za one koji treba da dođu spolja. Ove godine imali smo oko 90 izlagača na 50-60 štandova, a nadamo se da će sledeće godine ta brojka porasti na 200-300 štandova - kazao je Ranđić.

Dejan Ranđić (Foto: Asocijacija za promociju srpske hrane)Dejan Ranđić
Kako kaže, nada se da će Belgrade Food Show da postane biznis sredstvo ljudima koji su proizvođači hrane i onima koji su prodavci hrane gde mogu da pronađu svoje tržište, a oni koji imaju tržište da pronađu dobavljače.

- To je poenta svega, i naravno, onda kada sve ovo postane mnogo više expo nego što je to bilo sada, nećemo odustati od tog jakog konferencijskog dela koji je ove godine bio primaran. Zaista mislim da pune sale tokom dva čitava dana dovoljno govore da je ljudima potrebna kvalitetna edukacija, koje za ovo tržište, nama jedno od najperspektivnijh, sada nema dovoljno.

Gosti ovogodišnjeg sajma bili su domaći i strani stručnjaci za ukus i trendove u prehrambenoj industriji, a posetioci sajma imali su prilike da prisustvuju brojnim panelima na kojima su mogli da se upoznaju sa primerima dobre prakse i sa iskustvima proizvođača iz Srbije i regiona koji su savladali sve izazove, od pokretanja posla, do prodora na tržišta i rasta. Zvezda Belgrade Food Show-a bio je poznati Alan Kokson (Alan Coxon), koji je posetiocima govorio o kombinovanju hrane, certifikaciji ukusa, premijum proizvodima, kao i o nagradi Superior Taste Award (iTQi), ali i o procesu ocenjivanja sastojaka i prehrambenih proizvoda.

(Foto: Asocijacija za promociju srpske hrane)
A koliko je Srbija vapila za događajem kao što je Belgrade Food Show svedoče i izlagači. Oni su mahom složni da je ovaj sajam bio odlična prilika za sve proizvođače hrane u Srbiji. Jedan od njih je i Nikola Stanišić iz kompanije Stanišić Bio, koja se na Sajmu hrane predstavila svojim brednom Šumska tajna. On kaže da je ovo nešto što je Srbija dugo čekala.

- Sajam je zaista fantastičan, nešto što je trebalo Srbiji da nas male proizvođače spoji sa inostranim i domaćim distributerima, što nam niko do sada nije pružio. Ali eto, tu su sada USAID i Asocijacija za promociju srpske hrane i ovo je stvarno fantastičan događaj - kaže Stanišić za eKapiju.

Namaz od šumskih pečuraka koji se proizvodi pod robnom markom Šumska tajna, jedan je od autentičnih proizvoda i spada u visokokvalitetnu premium hranu. Za samo godinu dana postojanja našli su se u više od 300 prodajnih objekata širom Srbije. Kompanija Stanišić bila je jedan od učesnika na sajmu Fancy Food Show u Njujorku, a za naredni period imaju velike planove.

- Trenutno imamo ponudu da izvozimo proizvod u Češku, a od januara kreće izvoz u Ameriku i Francusku - otkrio je Stanišić za naš portal.

Belgrade Food Show je završen, ali posao Asocijacije za promociju hrane svakako nije gotov. Kako najavljuju, posle ovog skupa, prvi korak biće pravljenje jakog operativnog plana za sledeću godinu i na pripremi sledećeg Belgrade Food Show-a.

- Ali do tada, moramo raditi i na tome kako da pomognemo proizvođačima i podržimo ih da uđu u selekciju za neku od evropskih quality nagrada, pomognemo im da izađu na neke sajamske manifestacije, bilo da je to London, Njujork ili Berlin, ali i da im pružamo podršku i edukaciju tokom cele godine - kaže Dejan Ranđić.

Izlagači na ovogodišnjem sajmu Belgrade Food Show bili su brojni mali proizvođači hrane, među kojima su i kompanije Chrono iz Leskovca, Bee&Well iz Beograda, Basket Golubinci, Laloški iz Novog Sada... a eKapija će se potruditi da vas upozna sa iskustvima ovih kompanija pojedinačno.

D. Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.