NavMenu

Nišu nedostaju inženjeri i IT stručnjaci - Radi se Strategija pametne specijalizacije

Izvor: Južne vesti Sreda, 07.11.2018. 10:45
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U Nišu je počeo Forum naprednih tehnologija na kojem će narednih dana obrazovne institucije i privrednici govoriti o potencijalima grada, ali i o izazovima s kojima se suočavaju poslednjih godina. Iako kažu da je "Niš rasadnik novih tehnologija", organizatori i gosti ističu da kompanijama nedostaje kvalitetan kadar koji bi išao u korak sa razvojem tehnologije, prenosi portal Južne vesti.

Na jednom mestu, u niškom Oficirskom domu, okupili su se srednje i visoke tehničke škole, strane kompanije i uspešni preduzetnici, na 4. Forumu naprednih tehnologija, čiji je cilj da istakne potencijale Niša.
Okupilo se 45 izlagača, 8 partnera Foruma i očekuje se više od 100 aktivnih učesnika. Pripremljeno je 6 panela na kojima će oni govoriti, kaže načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) Milan Ranđelović, a pažnju će posvetiti i Naučno-tehnološkom parku koji bi za dve nedelje trebalo da počne da se gradi u Nišu.

Ranđelović iz KLERP-a koji je jedan od organizatora Foruma naprednih tehnologija kaže da će se za razliku od prethodnih, ove godine razgovarati i o problemima i izazovima koji su se pojavili dolaskom velikih kompanija u Niš. Jedno od pitanja je raspoloživost kadrova, pre svega inženjerske struke.

Da stručnjaci manjkaju, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović, koji kaže da posebno privrednici koji se bave IT industrijom ističu da nemaju dovoljno kadrova, dok s druge strane imamo problem nezaposlenosti.

- Nemoguće je da obrazovni sistem sam bez jake i snažne podrške države ne otvori nove stručne škole, katedre na fakultetima, koji će stvarati kadrove, jer mi danas školujemo ljude koji će za deset godina tek da rade - kaže Vesović.

Zbog toga će na niškom Forumu da se pokrenu i teme koje se odnose na to da li u vremenu digitalne transformacije ima dovoljno ljudi koji će moći da idu u korak sa njom. Vesović najavljuje i da je u izradi Strategija pametne specijalizacije koja će ubuduće biti deo industrijske politike i zato je važno da privrednici i kompanije kažu šta im je potrebno da dođu do cilja, izađu iz okvira Niša i regiona i postanu evropski i svetski igrači.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.