NavMenu

Miroljub Aleksić zainteresovan za kupovinu Jubmes banke

Izvor: Blic Nedelja, 04.11.2018. 21:23
Komentari
Podeli
Miroljub AleksićMiroljub Aleksić
Miroljub Aleksić, vlasnik Alco grupe, zainteresovan je za kupovinu državnog udela u Jubmes banci, ali samo pod uslovom da cena bude oko 3,6 mil EUR, saznaje Blic.

Pismo o zainteresovanosti za kupovinu 20,1% akcija u Jubmes banci poslala je Aleksićeva kompanija Alfaplam, koja već poseduje 4,99% kapitala banke. Kako saznaje Blic, Aleksić, koji je u Srbiji vlasnik nekoliko luksuznih hotela i uspešnih kompanija, ozbiljan je u nameri da dodatno uđe u vlasništvo ove banke, ali samo pod uslovom da cena bude realna, tržišna.

- Realno bi bilo ukoliko bi država cenu za svoj udeo računala kao prosečnu cenu akcije Jubmes banke na berzi u poslednjih šest meseci. To je sada oko 3,6 mil EUR za 20% akcija i Aleksić bi u tom slučaju pristao. Ukoliko bi cena bila mnogo veća, što nije isključeno, Aleksić ne vidi interes da kupuje banku koja nema ni mrežu, ni klijente, a koja mnogo radi sa državom - kaže izvor Blica i podseća da je pored Aleksića za kupovinu državnog udela u Jubmes banci zainteresovano još pet kompanija, među kojima su tri iz inostranstva.

Saznanja Blica potvrdio je i Aleksić. Na pitanje da li je zainteresovan za kupovinu Jubmes banke kaže da jeste, ali ne po svaku cenu.

- Jubmes banka ima tržišno učešće od svega 0,3%. Reč je o banci sa 200 aktivnih računa, a koliko je to najbolje govori činjenica da ostale banke imaju po 20.000 do 30.000 aktivnih računa. Reč je i o banci koja nema razvijenu mrežu i klijente, a ima depozite državnih kompanija. U takvoj situaciji likvidnost banke može biti lako dovedena u pitanje, jer šta ako država odluči da povuče svoj novac iz banke. Takođe, država bi uz svoj paket od 20% akcija mogla da proda još oko pet odsto, koliko joj indirektno pripada. U takvoj situaciji ja bih imao oko 30% kapitala u banci, a to nije većinski udeo - kaže Aleksić za Blic.

Na pitanje šta bi radio sa bankom ukoliko bi je kupio, sagovornik Blica kaže da je zahvaljujući velikom broju svojih kompanija, radnika i partnera u situaciji da znatno poveća broj klijenata banke.

- Banka bi mogla da dobije 10.000 novih računa fizičkih lica i 2.000 do 3.000 pravnih subjekata - ocenio je Aleksić.

Pored države, kao najznačajnijeg akcionara, drugi najveći akcionar u Jubmes banci je Beobanka u stečaju sa udelom od 6,6%, dok je na trećem mestu SFRJ sa 5,335 akcija koje nisu podeljene nakon raspada Jugoslavije. Alfaplam sa udelom od 4,99% je na četvrtom mestu.

Jubmes banka je u Srbiji prisutna gotovo pune četiri decenije. Prošle godine banka je ostvarila dobit od 62,5 miliona dinara, radi sa stanovništvom, ali je strateški usmerena na poslovanje sa pravnim licima. Predsednik UO je Zoran Lilić, bivši predsednik SRJ.

Iskusan u bankarstvu

Aleksić se već oprobao u bankarskim vodama, 1996. godine je osnovao Alko banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci. U međuvremenu je kupovao i osnovao dvadesetak uspešnih kompanija poput hotela Izvor u Aranđelovcu, Tornik na Zlatiboru, Sloboda"u Šapcu, zatim Pionira u Subotici, Hisara, Alfaplama...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.