NavMenu

Digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi - Novi Tematski bilten Pametni gradovi 27. novembra na eKapiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.11.2018. 11:21
Komentari
Podeli
Pametne tehnologije su sve prisutnije u našem svakodnevnom životu. Počelo je sa pametnim telefonima i televizorima, da bismo preko pametne infrastrukture počeli da rešavamo probleme energetskog snabdevanja i saobraćaja u velikim gradovima, a danas pametnim automobilima i kamionima nije ni potreban vozač za bezbedno kretanje pametnim gradovima.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije nedavno je najavio da je u okviru budžeta za inovacije za 2019. godinu predviđen i specijalni budžet za pametne gradove. Osim velikih gradova poput Beograda, Novog Sada i Niša, ovaj budžet moći će da koriste i mali gradovi, kako bi se digitalizovali, postali "pametni" i svojim stanovnicima omogućili bolji transport, bolje zdravstvene usluge, lakši dolazak do dokumenata...

Budućnošću pametnih gradova bavio se i drugi Smart City Festival 2018, održan u Beogradu, a nagradni konkurs "Imam rešenje za pametniji grad" otvoren je do 25. novembra, i u okviru njega će se birati najinovativnije ideje u oblasti "pametnih gradova".

Razvoj inteligentne infrastrukture jedna je od vodećih tema tokom cele 2018. godine, pa je tako državna delegacija Srbije, kroz Memorandum o informatičkom putu svile, dogovorila saradnju sa Kinom i u oblasti pametnih gradova, a Kragujevac je još krajem februara potpisao memorandum o razumevanju sa ruskom IT kompanijom Yandex LLC u cilju stvaranja Smart city prostora na teritoriji grada. Takođe, od januara je u Beogradu moguće plaćanje gradskog prevoza platnim karticama Mastercard, što su predstavnici ove kompanije objasnili kao jednu od najpametnijih tehnologija.

I manje firme, posebno startapovi, bave se razvojem pametnih rešenja za pametne gradove, pa je tako Solagro razvio pametne prese za reciklažu, a Strawberry Energy već godinama, i to širom sveta, postavlja svoje pametne klupe i punjače za mobilne telefone. Ovde postoji još dosta prostora za nove "pametne" proizvode i usluge, zbog čega je i IT sektor poslednjih godina među najtraženijim i najzauzetijim delatnostima.

S obzirom na to da je profesor Nikola Rajaković još 2016. godine govorio da su perspektive za uvođenje pametnih gradova u Srbiji vrlo povoljne, eKapija je odlučila da se u novom Tematskom biltenu bavi upravo tehnologijama koje omogućavaju inteligentno upravljanje velikim naseljima.

O aktuelnim projektima u oblasti pametnih tehnologija, digitalizacije i automatizacije, trenutnom stanju i potencijalima za dalji razvoj, pisaćemo u novom izdanju tematskog biltena eKapije "Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi" koji će biti objavljen 27. novembra 2018. godine.


Predstavićemo primere dobrih projekata u ovoj oblasti, razmotriti perspektivu pametnih gradova u Srbiji i regionu, i pokušati da odgovorimo na pitanje kada će se više urbanih prostora "opametiti". Razgovaraćemo sa svim relevantnim sagovornicima iz ove oblasti – od državnih institucija zaduženih za urbani razvoj, preko kompanija koje se bave razvojem pametne infrastrukture, sve do potencijalnih investitora u ovakve sisteme i stručnjaka za digitalnu transformaciju. Na taj način pokušaćemo da prikažemo trenutno stanje, ali i da predstavimo šanse za učešće srpskih kompanija u velikim projektima.

Tematski bilten "Pametni gradovi - digitalnom transformacijom do novih poslovnih šansi" je idealno mesto da preporučite vašu firmu, usluge ili proizvode koji mogu doprineti unapređenju ove oblasti.

Pozivamo vas da nam se pridružite. Pišite nam na urednik@ekapija.com ili marketing@ekapija.com ukoliko želite da budete deo našeg Tematskog biltena, a svakako nam pošaljite i vaše predloge i sugestije kako bismo ovu temu predstavili što kvalitetnije.

Izdanja ranijih Tematskih biltena pročitajte OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.