NavMenu

Izložba Neplodnost boli 10. novembra u Novom Sadu - U Srbiji sterilitetom pogođeno 800.000 ljudi

Izvor: eKapija Utorak, 30.10.2018. 11:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alex Mit/shutterstock.com)Ilustracija
Koliko pitanje neplodnosti može psihološki da ugrozi parove i pojedince koji su u procesu vantelesne oplodnje, izložba pod nazivom "Neplodnost boli", u organizaciji Udruženja Šansa za roditeljstvo, koje je član svetske zdravstvene asocijacije Fertility Europe, a koji zajedno organizuju Evropsku nedelju neplodnosti. Izložba koja će pokušati da približi posetiocama kroz umetnički prikaz 40 različitih emotivnih situacija, čemu su oni izloženi, održaće se 10. novembra u Eđšeg Kulturnoj stanici u Novom Sadu, saopštili su organizatori.

- Sterlitet je u Srbiji podjendako zastupljen kod muškaraca i žena, tačnije kod 800.000 ljudi, i to nikako ne treba da bude obeshrabrujuće za sve parove koji žele da se ostvare u najlepšoj životnoj ulozi. Izložbom "Neplodnost boli", želimo da ukažemo svima koji su u VTO proceduri, ali i onima koji nisu, da postoje usponi i padovi u ovim procesima, kao i da treba da istraju u želji. Ovom izložbom posebno želimo da istaknemo da je ovo težak emotivni proces, ali da u tim osećanjima nisu sami ističe Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

U cilju pružanja neophodne podrške ljudima koji se bore sa ovim problemom, poziv da posete izložbu i pošalju fotografiju koja prikazuje ovaj problem na: office@sansazaroditeljstvo.org.rs, upućen je svima koji su zainteresovani.

Izložbi će prisustvovati renomirani ginekolozi i psiholozi koji će svim prisutnima biti na raspolaganju za dodatna pitanja i savete, dok će fotografije nakon završene izložbe biti postavljene u klinikama za vantelesnu oplodnju širom Srbije.

Članice ascocijacije svetske zdravstvene organizacije - Fertility Europe, među kojima je i Udruženje Šansa za roditeljstvo, marta naredne godine će prvi put održati sastanak u Srbiji, u Beogradu, na kojem će okupiti stručnu javnost i državne zvaničnike, kako bi unapredili svest o lečenju neplodnosti i aktivnosti koje podržavaju lečenje potpomognutom oplodnjom.

Evropska nedelja neplodnosti ove godine obeležiće se od 5. do 11. novembra, u okviru koje će se proslaviti i 40. rođendan prve bebe iz epruvete Lujze Braun. Od njenog začeća 1978. godine, do danas, širom sveta rođeno je između 6 i 8 miliona beba vantelesnom oplodnjom, što se smatra jednim od najhumanijih dostignuća u savremenoj medicini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Cena izgradnje Tiršove 2 porasla na 141,6 mil EUR - Ugovor dodeljen konzorcijumu 10 firmi

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je odluku o dodeli ugovora za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 grupi ponuđača koja se i jedina javila na prethodni tender, a vrednost dodeljenog ugovora je 141 mil EUR sa PDV-om (16,6 milijardi dinara). Konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.