NavMenu

Za Karađorđevu i Savski kej 854,3 miliona dinara

Izvor: eKapija Sreda, 31.10.2018. 15:38
Komentari
Podeli
Budući izgled Karađorđeve ulice (Foto: Beoinfo)Budući izgled Karađorđeve ulice
Grad Beograd obebezbedio je 854,3 miliona dinara za rekonstrukciju Karađorđeve ulice i Savskog keja, izjavio je u utorak 30. oktobra, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Od ukupno pet ponuda, izvođenje radova dodeljeno je preduzećima Energoprojekt niskogradnja, Bauwesen i Colas Rail, a investiciju realizuje Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda po planu i programu Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Prema njegovim rečima, radovi će početi po pribavljanju odgovarajućih sredstava finansijskog obezbeđenja i polisa osiguranja, a rok za izvođenje radova je 425 dana od uvođenja izvođača u posao.

Mladenović je kazao da radovi obuhvataju rekonstrukciju dela Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do raskrsnice sa Pariskom ulicom, kao i rekonstrukciju tramvajskih koloseka od Brankovog mosta do tramvajske okretnice kod Kalemegdana.

– Na ovom potezu, dužine 682 metra, biće izgrađena nova tramvajska pruga i kontaktna mreža do okretnice kod Kalemegdana, saobraćajnica do Pariske ulice će biti rekonstruisana, a trotoari i biciklističke staze biće prošireni i popločani novim zastorom – najavio je pomoćnik gradonačelnika.

Rekonstruisana saobraćajnica imaće u sredini saobraćajnu traku za tramvaj i javni prevoz putnika, dok će sa svake strane biti po jedna saobraćajna traka za svaki smer, sa obostranim trotoarima i biciklističkom stazom, dodao je Mladenović.

Istovremeno, tramvajska pruga će neposredno iza Brankovog mosta biti izmeštena ka Savi, čime se dobija više prostora za pešački saobraćaj uz postojeće objekte.

– Trasu tramvaja će koristiti i vozila za javni prevoz putnika radi ubrzanja protoka saobraćaja, uz ostvarivanje maksimalne bezbednosti svih učesnika – rekao je Mladenović i dodao da je u zoni zgrade Kapetanije uz saobraćajnicu predviđena niša za putničke autobuse kojima će se prevoziti putnici sa turističkih brodova od pristaništa ka centru grada.

Savski kej će, kako je objasnio Mladenović, biti uređen na delu od Brankovog mosta do kraja Beton hale. na površini od oko jedan hektar. Preciznije, naglasio je on, biće uređene zelene parkovske površine, pešačke staze, postavljeno dečije igralište, dok će biciklistička staza duž celog poteza biti širine od 2,5 do 3,5 metra i predstavljaće deo biciklističkog koridora Dorćol – Ada Ciganlija.

Takođe, na Savskom keju biće formiran travnjak i posađena nova stabla, žbunje i ukrasno bilje, kao i urbani mobilijar, a za potrebe navodnjavanja i odvođenja otpadnih i atmosferskih voda biće postavljeno preko 2.000 metara infrastrukturnih vodova, zaključio je Mladenović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.