NavMenu

Autoputevima Republike Srpske 70 mil EUR za Koridor 5C - Veće ministara uskoro daje garanciju za zaduženje kod EBRD

Izvor: Capital Ponedeljak, 29.10.2018. 16:19
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Shimon Bar/shutterstock.com)Ilustracija
Savet ministara BiH trebalo bi da na narednoj sednici donese odluku o izdavanju garancije po ugovoru o zajmu za Koridor 5C u Republici Srpskoj između preduzeća Autoputevi Republike Srpske i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 70 mil EUR, rečeno je Srni u Savetu ministara.

U ovom slučaju, reč je o izdavanju garancije koja je već odobrena i potpisana u Banjaluci u julu. O tome još treba da se izjasni Predsedništvo BiH i na kraju da to ratifikuje parlament BiH.

S obzirom na to da se čeka novi saziv i dodela mandata poslanicima, ratifikacija ne bi bila moguća ni da je Savet ministara usvojio odluke o kreditnom zaduženju za izgradnju autoputa u Republici Srpskoj.

- Savet ministara donosi akte iz svog delokruga većinom glasova od ukupnog broja svojih članova o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje parlament - navedeno je u poslovniku o radu Saveta ministara BiH.

U odluci, koja je u posedu Srne, navedeno je da se njome daje državna garancija u formi ugovora o garanciji za deo Koridora 5C koji prolazi kroz Republiku Srpsku, između BiH i EBRD.

- BiH daje državnu garanciju EBRD-u po ugovoru o zajmu (Koridor 5C u Republici Srpskoj – deo 1) između Javnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske i EBRD potpisan 27. decembra 2017. godine u iznosu od 70 mil EUR sa pripadajućim troškovima iz ugovora o zajmu - navedeno je u odluci.

U odluci je istaknuto da su uslovi zajma rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda i otplata u 24 jednake polugodišnje rate.

BiH kao davalac garancije je zaključila ugovor o garanciji o obezbeđenju sredstava radi ispunjenja obaveza iz ugovora između BiH i Republike Srpske koji je potpisan 11. jula.

U obrazloženju i razlozima za donošenje te odluke navedeno je da će se zaključenim ugovorom o garanciji između BiH i EBRD od 5. januara pomoći preduzeću Autoputevi Republike Srpske u izgradnji dve petlje na autoputu, Johovac (Tovira) i Rudanka (Kostajnica), i deonice autoputa u dužini oko šest kilometara između te dve petlje, plus prilazni put sa dve trake dužine oko jedan kilometar za povezivanje sa postojeđim magistralnim putem uključujući prelaz preko reke Bosne.

Navedeno je i da bi izgradnja dijela Koridora 5C kroz Republiku Srpsku u tehničkom i ekonomskom smislu obezbijedila kontinuitet izgradnje mreže autoputeva, a u funkcionalnom smislu izgradnju dvije petlje.

Prva petlja Johovac je spoj dva autoputa Banjaluka-Doboj i Koridora 5C, dok je druga petlja Rudanka izlaz s autoputa na magistralni put M17 Banjaluka-Doboj, čime bi izgrađene dionice autoputeva postale funkcionalnije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.